Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bedrijfsnieuws

MTT Tractors gaat door als H2Trac en bouwt waterstoftrekker

MTT Tractors uit Arnhem, de fabrikant die een diesel-elektrische trekker aan het bouwen was, is overgenomen door H2Trac. Begin mei is H2Trac opgericht door Peter-Jan van Ham, de broer van voormalig MTT Tractors-directeur Paul van Ham. Samen met investeerder Dirk Kuiken, mede-eigenaar van machinebouwer Hencon, gaan zij een waterstoftrekker bouwen.

MTT Tractors werkte aan de E120, een diesel-elektrische trekker met verstelbare spoorbreedte. MTT Tractors werd echter op 1 mei 2020 failliet verklaard. H2Trac heeft de bedrijfsonderdelen opgekocht en gaat per direct verder met de productie van de E120. In oktober moet de trekker de eerste meters gaan rijden. In november en december gaat de fabrikant de machine uitgebreid testen. Eind 2020 moet de trekker gereed zijn voor de praktijk.

Waterstof

In 2021 wil H2Trac ook een waterstoftrekker bouwen. “De waterstofvariant heeft hetzelfde basisframe, maar in deze versie komt een brandstofcel die dient als een range extender”, vertelt Peter-Jan van Ham in een interview aan LandbouwMechanisatie. Het idee om een waterstoftrekker te bouwen, komt voornamelijk bij investeerder Dirk Kuiken vandaan. “Kuiken wil zich graag verder ontwikkelen in de waterstoftechnologie. Halverwege 2021 moet de waterstoftrekker klaar zijn. De vraag uit de markt bepaalt uiteindelijk of we meer waterstof- of diesel-elektrische trekkers gaan bouwen. Volgend jaar willen we in ieder geval nog vijf stuks gaan bouwen”, vertelt Paul van Ham.

MultiToolTrac

H2Trac zal de E120 niet meer onder de naam MultiToolTrac op de markt brengen. De trekkerbouwer is nog op zoek naar een passende naam voor de trekker. De typeaanduiding blijft voorlopig wel E120. Ook de kleur van de machine blijft waarschijnlijk hetzelfde. “De kleur vinden wij nog steeds erg mooi, dus waarom zouden we die veranderen”, vertelt Paul van Ham.

Medewerkers

Met de oprichting van H2Trac is de samenwerking tussen MTT Tractors en Machinefabriek Boessenkool uit Almelo beëindigd, laat H2Trac weten. Paul van Ham gaat ook bij H2Trac aan het werk en zal zich richten op de bouw van de machine. Ook de overige medewerkers van MTT Tractors hebben een nieuw arbeidscontract gekregen, dus zij blijven betrokken bij het project. H2Trac heeft ook het kantoor en de werkplaats van MTT Tractors op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem overgenomen. Sinds 18 mei 2020 is de productie weer opgestart.

Podcast

In de vijfde aflevering van de podcastserie ‘In productie’ hoor je meer over het faillissement van MTT Tractors, de doorstart en de toekomstplannen van H2Trac. Beluister hieronder de aflevering: