Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Zelf sleutelen met toolkit

Landbouwwerktuigfabrikanten en de koepelorganisatie van Amerikaanse dealerorganisaties komen volgend jaar met een toolkit op de markt die gebruikers in staat stelt om meer onderhoud aan hun machines zelf uit te voeren. De broncode blijft geheim.

In de online toolkit, R2R Solutions, kunnen boeren ‘tegen eerlijke en redelijke voorwaarden’ vanaf 1 januari volgend jaar informatie kopen of leasen die zij nodig hebben om zelf meer aan hun trekkers en maaidorsers te sleutelen, vertelt directeur Stephanie See van de Association of Equipment Manufacturers (AEM) in Succesful Farming.

Met de toolkit hopen de machinebouwers en de koepelorganisatie van dealers (Equipment Dealers Organisation) de belangrijkste bezwaren van Right to Repair-aanhangers weg te nemen. Deze beweging vindt dat eigenaren van werktuigen het recht hebben om hun eigen spullen te repareren. Een aantal staten in de Verenigde Staten heeft op basis van die wens de afgelopen jaren overwogen om één en ander met wetgeving af te dwingen.

Broncode

Met de online toolkit lijken de fabrikanten en dealers in elk geval enigszins tegemoet te komen aan de eisen van Right to Repair-aanhangers. Maar dat geldt niet voor hun wens om toegang te krijgen tot de broncode. En die heb je nodig om softwarematig aanpassingen aan de landbouwmachine te kunnen doen.

Door het prijsgeven van de broncode ontstaat het risico dat gebruikers bijvoorbeeld onbedoeld veiligheidsfuncties van de machine overschrijven, vrezen fabrikanten. Ook kunnen zij in dat geval niet langer garanderen dat de machine nog voldoet aan geldende milieu- en emissienormen. Maar het grootste bezwaar van fabrikanten is dat ze daarmee concurrenten een blik in de keuken geven. Het zou het intellectueel eigendom van fabrikanten in gevaar brengen en innovatie belemmeren. (Successful Farming)

Gerelateerde artikelen