Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

FarmDroid FD20 aan het werk in de bieten

De FarmDroid FD20-zaai-schoffelrobot verzorgt geheel zelfstandig de teelt van bieten. Profi keek afgelopen jaar tijdens het schoffelen bij één van de eerste gebruikers: Matthias Saudhof uit het Duitse Könnern.

De driewielige FarmDroid FD20 is een zaai- en schoffelrobot. De Deense driewielige machine die ongeveer 75.000 euro kost, wordt elektrisch aangedreven met behulp van een accu die wordt gevoed door een zonnepaneel op de machine. De zesrijer vindt zijn weg op het perceel met behulp van gps en een rtk-station.  De machine zaait suikerbieten in een vooraf vastgesteld rasterpatroon.

Stabiele weersomstandigheden

In het veld is de machine niet snel. Profi heeft het over een ‘slakkengang’ van 600 tot 850 meter per uur. Dat leidt tot een maximumcapaciteit van 3,4 hectare per dag. Met het zaaien van de 60 hectare biologische bieten die Saudhof teelt, was de machine 19 dagen bezig. Dat kan dus alleen maar in een voorjaar met heel stabiele weersomstandigheden.

Onkruid meeslepen

Een sensor meet de weerstand van de schoffelmessen in de grond. Zodra een grenswaarde wordt overschreden, stopt de robot met rijden en stuurt de machine een sms naar de boer. Toch is Sauthof wat bieten kwijtgeraakt doordat de robot niet afsloeg terwijl er onkruid werd meegesleept. Tussen de rijen heeft de machine al het onkruid verwijderd, in de rij was de score 75 procent. (Profi 12-2020)