Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Nederlandse vinding ‘mept’ coloradokevers uit aardappelplant

De Colorado Beetle Catcher is een Nederlandse vinding en slaat met acht rotors de kevers en larven van de coloradokever van twee kanten uit de aardappelplant. De insecten worden opgevangen in bakken.

De machine hang je in de fronthef van de trekker. Zo kun je in de achterhef eventueel nog een hoekschoffel bevestigen en kun je twee bewerkingen in een werkgang uitvoeren. De machine telt twee rotors per rij en pakt in elke werkgang vier rijen mee. Vier rotors slaan de kevers en larven vanaf de rechterkant uit de rijen en de andere vier rotors slaan vanaf de linkerkant. De rotors worden hydraulisch aangedreven. “Ongeveer 70 tot 90 procent van de kevers en larven verwijdert de machine uit het gewas”, vertelt Ard Klompe, één van de bouwers van het werktuig. Tijdens de bewerking kun je 3 tot 5 km/h rijden.

Bewusteloos

Door de tik vallen de kevers en larven in vijf opvangbakken. De aardappelplant raakt volgens de ontwikkelaars niet tot nauwelijks beschadigd. Om te voorkomen dat de kevers en larven naast de opvangbak vallen, zijn de bakken in breedte verstelbaar. Met twee spindels op beide voorwielen stel je de werkhoogte van de rotoren en opvangbakken in. De hoogte van de rotoren kun je ook nog onafhankelijk van elkaar aanpassen aan de hoogte van het gewas. Door de klap van de elke rotor vallen de kevers in de opvangbak. Volgens de ontwikkelaars laten kevers zich vallen als er gevaar dreigt, waarna ze voor ‘dood’ spelen en niet uit de bak klimmen. Het complete werktuig kun je hydraulisch achterover klappen en zo kun je de opvangbakken leeggooien in een grote bak. Dek die grote bak niet direct af, want de ‘goedaardige insecten’ moeten de mogelijkheid hebben om uit de bak te klimmen of te vliegen. Om verdere verspreiding van de coloradokevers te voorkomen, is het raadzaam om de larven en kevers te doden of te vernietigen, benadrukken de bedenkers van het werktuig.

Potato Europe

De Colorado Beetle Catcher is ontwikkeld door een projectgroep. Joris van der Kamp is de initiatiefnemer en akkerbouwers Joost van Strien, Gerard Brinks en Henk Klompe hebben meegedacht over de machine. Fieldworkers bouwde het werktuig. De ontwikkeling werd gefinancierd door provincie Flevoland en het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling. De Colorado Beetle Catcher is te zien tijdens Potato Europe, 1 en 2 september in Lelystad (Fl.).
Bron: Joris van der Kamp

Bron: Joris van der Kamp

Bron: Joris van der Kamp

Gerelateerde artikelen