Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Precisielandbouw

Kurstjens: ‘Grote fabrikanten frustreren ontwikkeling autonome trekkers’

Grote trekkerfabrikanten frustreren de ontwikkeling van autonome trekkers. Dat zegt akkerbouwer Gerrit Kurstjens in vakblad LandbouwMechanisatie. De Nederlandse akkerbouwer boert in Australië en vestigt nu zijn hoop op kleinere fabrikanten.

Grote trekkerfabrikanten frustreren de ontwikkeling van autonome trekkers. Dat zegt akkerbouwer Gerrit Kurstjens in vakblad LandbouwMechanisatie. De Nederlandse akkerbouwer boert sinds 2001 in Australië en vestigt nu zijn hoop op kleinere fabrikanten.

Grote trekkerfabrikanten mogen op grote landbouwbeurzen dan goede sier maken met glanzende prototypes van autonome trekkers, achter de schermen gebeurt er weinig, constateert Kurstjes. “Een trekkerfabrikant kan meer traditionele trekkers verkopen dan autonome. Ga maar na: een traditionele trekker draait op jaarbasis maximaal 800 uren. Een autonome trekker draait met gemak drie keer zoveel uren. Eén autonome trekker kan dus drie traditionele trekkers vervangen.”

Lijntjes uitgelegd bij fabrikanten

Kurstjens heeft zijn hoop gevestigd op kleinere fabrikanten. Zo heeft hij lijntjes uitgelegd naar Horsch, Raven (inmiddels onderdeel van CNH Industrial) en het Nederlandse bedrijf Agxeed dat de Agbot heeft gebouwd. “Tot dusver houden ze de boot af. Ze willen een goede service verlenen en zeker weten dat de kinderziektes eruit zijn. Maar we gaan in zee met het eerste bedrijf dat autonome voertuigen bouwt die goed op ons bedrijf passen.”

Het volledige verhaal van Gerrit Kurstjens is te lezen in vakblad LandbouwMechanisatie.

Gerelateerde artikelen