De Nederlandse soft- en hardware-ontwikkelaar Farmgames komt met een ombouwkit zodat je je eigen trekkers en zelfrijdende machines kunt besturen via het computerspel Farming Simulator. Voordeel hiervan is dat je de deur niet meer uit hoeft.
Om akkerbouwers niet bloot te stellen aan trillingen, lawaai en schadelijke uitlaatgassen komt Farmgames met deze add-on voor het spel Farming Simulator. Stephan Ruigwaarts, ontwikkelaar van Farmgames, legt uit: “Door de coronapandemie is thuiswerken uitermate populair geworden. We willen deze mogelijkheid ook graag aan akkerbouwers bieden. Daarom hebben wij een ombouwkit ontwikkeld waarmee we elke willekeurige trekker en zelfrijder aan het populaire computerspel Farming Simulator kunnen koppelen. In plaats van een digitale machine kun je zo een echte machinecombinatie op een aantal kilometer van jouw bedrijf bedienen.”
Drone
Voordat je je trekker op afstand kunt bedienen, moet er het nodige worden op- en omgebouwd. Zo wordt onder meer een hulpprogramma geïnstalleerd dat de verbinding verzorgt tussen de spelsoftware en een usb-kastje dat Farmgames ook levert. Dat maakt contact met een kastje dat aan de elektronica van de trekker is gekoppeld. Dit kastje ontvangt besturingsgegevens van de computer en verzamelt alle data van de trekker die hij via het 5G-netwerk weer terugstuurt naar de computer.
In de cabine wordt een 360 graden camera geplaatst. Die livebeelden zie je terug op het computerscherm. Eventueel kan het systeem de beelden ook doorsturen naar een VR-bril. Door je hoofd te draaien, kun je vanuit je thuiskantoor zien wat er in en om de trekker gebeurt. Voor een goede lichaamshouding raadt de ontwikkelaar aan om een draaibare bureaustoel te kopen. In dat geval hoef je tijdens het ploegen of zaaien niet over je schouder te kijken om te zien wat er achter de machine gebeurt.
Ook kan er een drone worden aangeschaft. Deze drone stijgt automatisch op vanaf het cabinedak, vliegt op 10 meter hoogte achter de machinecombinatie en maakt videobeelden van het werk. De drone stuurt de beelden eveneens door naar de computer, waardoor je goed zicht hebt op het werktuig en het afgeleverde werk.
De trekker kun je bedienen met de computermuis en de knopjes van het toetsenbord. Zo bedien je met de pijltjestoetsen de rijrichting en -snelheid. De hefinrichting en hydrauliekventielen bedien je met de nummertoetsen. Na het ombouwen van de hefinrichting is ook mogelijk om op afstand werktuigen of kieper aan en af te koppelen. Met de toetsencombinatie Ctrl + Q ontgrendel je de vanghaken. Met Ctrl + U kun je de pen van de trekbek uitnemen of de kieperknobbel ontgrendelen. Voor het afkoppelen van de aftakas, hydrauliekslangen en (isobus)stekkers is de ontwikkelaar nog op zoek naar een passende oplossing.
Eerste praktijktesten
Het systeem wordt al getest bij akkerbouwer Sjoerd Weerink in de Noordoostpolder (Fl.). De eerste testen zijn volgens Weerink veelbelovend. Weerink: “Ik gebruik het systeem nu een aantal maanden op mijn trekker en het werkt erg prettig. Tussen het werk door kan ik nu meer tijd doorbrengen met mijn gezin. Daarbij is het beter voor mijn lichaam. Vooral tijdens het ploegen is het prettig dat je rechtop en zonder te stuiteren in een bureaustoel zit. Voorheen moest ik de radio ook erg hard zetten om boven het motorgeronk uit te komen. Dat is verleden tijd.” Onlangs alle voordelen benadrukt Weerink wel dat er ook wat gevaren op de loer liggen. “Wees alert met huisdieren. Onlangs sprong onze kat op het toetsenbord en toen lag de trekker bijna in de sloot.”
De ombouwkit kost 9.799 euro exclusief btw. Het computerspel Farming Simulator moet je dan nog los aanschaffen.