Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Diepe grondbewerking verhoogt graanopbrengst

Een diepe grondbewerking moet een vast onderdeel zijn van de strategie om de kwaliteit van Australische percelen te verbeteren. Dat schrijft Farming Ahead.

Een diepe grondbewerking moet een vast onderdeel zijn van de strategie om de kwaliteit van Australische percelen te verbeteren. Dat schrijft Farming Ahead.

Specialisten melden in het Australische vakblad dat 75 procent van de graanpercelen in Zuidwest-Australië kampt met bodemverdichting. Dat levert de telers een schade op van omgerekend 32 euro per hectare. De specialisten pleiten ervoor om de grond niet alleen diep te woelen bij storende lagen in de ondergrond. Deze bewerking zou een vast onderdeel moeten zijn van de grondverbeteringsstrategie. Zij verhoogt de korrelopbrengst met 14 tot 72 procent en telers kunnen er tot tien jaar na de bewerking nog voordelen van verwachten.

In 2020 peilde de landbouwstudie-organisatie Kondinin Group op welke manier graantelers in heel Australië een diepe grondbewerking uitvoeren. De gemiddelde werkbreedte bedroeg destijds 6 meter en de gemiddelde werkdiepte was 405 mm. De meeste telers gaan ermee aan de slag als zij een storende laag in de ondergrond vaststellen. Bij slechts 17 procent van de ondervraagden is een diepe grondbewerking een vast onderdeel in de strategie om de kwaliteit van de grond te verbeteren.

Trekkervermogen

Veel telers onderschatten het trekkervermogen dat nodig is om de grond goed diep te bewerken. Toch is alle vermogen van de wereld niets waard als het niet goed op de grond kan worden overgebracht. Denk dus goed na over de balastering, schrijft Farming Ahead. En diep is goed, maar te diep is dat niet en kost geld. Onderzoek heeft uitgewezen dat een diepe grondbewerking waarbij een storende laag wordt doorbroken een investeringsrendement oplevert van 0,6 tot 3,9 procent in het jaar na de grondbewerking. Maar dat percentage daalt bij een diepere grondbewerking door hogere machine- en brandstofkosten.  (Farming Ahead, January 2022)

Gerelateerde artikelen