Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Prios 440: nieuwe getrokken pootmachine van Grimme

De Duitse machinebouwer Grimme heeft een nieuwe getrokken vierrijige bekerpootmachine geïntroduceerd voor seizoen 2023. De Prios 440, die de GL 430 zal vervangen, is op de weg niet breder dan 3 meter.

De Duitse machinebouwer Grimme heeft een nieuwe getrokken vierrijige bekerpootmachine geïntroduceerd voor seizoen 2023. De Prios 440, die de GL 430 zal vervangen, is op de weg niet breder dan 3 meter.

In zijn soberste uitvoering krijgt de Prios 440 een traditionele dissel. Maar de machine is onder meer uit te breiden met een kunstmeststrooier, granulaatstrooier en tankset. Deze extra’s worden in dat geval tussen de dissel en de pootmachine ‘geplakt’.

Wie tegelijk ook de grond wil bewerken, kan een zwanenhalsdissel op de machine bestellen. Die dissel rust op een frame dat in de hef van de trekker hangt. Het frame is aan de achterzijde voorzien van een universele driepuntsbok waarin je een volveldsfrees of kopeg kunt hangen. De diepteregeling van het grondbewerkingswerktuig werkt daardoor onafhankelijk van die van de pootmachine. Ook de diepte van de kunstmestschijfkouters, de toedekschijven achter de pootelementen en de rugvorming is onafhankelijk van elkaar in te stellen.

Wie moeilijk kan kiezen tussen een aanaardkap of kooirollen, kan bij de nieuwe Grimme-pootmachine opteren voor een combinatie van beide. De fabrikant spreekt in dit verband van een hybride rugvorminrichting. De combinatie van aanaarders en kooirollen creëert een rug met stabiele en gladde flanken en een kruimelige top. Naarmate de grond lichter wordt, kun je de kooirollen meer werk laten verrichten, op zwaardere gronden doen de aanaarders meer werk.

Voor transport over de weg kan de machine worden uitgerust met twee inschuifbare assen. Als gevolg daarvan blijft de machine op binnen een transportbreedte van 3 meter. Onderdelen die dan alsnog buiten de breedte van 3 meter vallen, kunnen worden op- dan wel ingeklapt.