Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Sima 2022: Lemken bouwt ook een wiedeg

Machinefabrikant Lemken toont tijdens Sima een prototype van een nieuw ontwikkelde wiedeg. De veerdruk op de tanden wordt hydraulisch geregeld.

Machinefabrikant Lemken toont tijdens Sima een prototype van een nieuw ontwikkelde wiedeg. De veerdruk op de tanden wordt hydraulisch geregeld.

De tanden van de wiedeg, die nog geen naam heeft, zijn middels metalen stangetjes verbonden aan cilinders aan de voorkant van de machine. Elke tand heeft zijn eigen cilinder. De cilinders zijn met elkaar verbonden. Een buffervat in de bok van de machine zorgt ervoor dat schommelingen in de oliedruk niet voorkomen. Met de trekkerhydrauliek is de druk op de tanden in te stellen. Een wijzerplaat geeft de druk in bar en in kilogrammen aan. Maximaal is 5 kg druk op een tand te zetten. De tanden zijn per twee rijen bevestigd aan een van de framebalken. De tandafstand bedraagt 31,25 centimeter. Dat is ruim en moet verstopping voorkomen.

De machine is voorlopig nog niet leverbaar. Naar verwachting wordt dat 2024. In de tussentijd wil Lemken de wiedeg nog testen. Tijdens Sima was een 9 meter uitvoering te zien, maar er moet ook een 6 meter versie komen. Of hij onder de naam Lemken of Steketee verkocht zal worden is nog de vraag. Wel is duidelijk dat Lemken de wiedeg in de nog te bouwen fabriek in het Nederlandse Dinteloord zal fabriceren.

Gerelateerde artikelen