Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Soil Digger schept grond tussen ruggen vandaan

Werktuigenbouwer Agrideals uit Ens (Fl.) heeft de Soil Digger ontwikkeld. Dit werktuig schept overtollige grond tussen de uiteinden van de teeltbedden of ruggen vandaan. Dit verbetert de afwatering.

Werktuigenbouwer Agrideals uit Ens (Fl.) heeft de Soil Digger ontwikkeld. Dit werktuig schept overtollige grond tussen de uiteinden van de teeltbedden of ruggen vandaan. Dit verbetert de afwatering.

Bij het creëren van een kleine greppel aan het uiteinde van ruggen of teeltbedden, ontstaat veelal een hoopje grond tussen de rijen en ruggen. Water kan daardoor moeilijk wegstromen. Om ervoor te zorgen dat je dit niet met de hand moet wegscheppen, heeft Agrideals de Soil Digger ontwikkeld.

Het werktuig bestaat uit een rotor die vrij kan draaien. Aan de rotor zitten zes armen met elk een schijf en rol. Zodra je met de trekker haaks langs de ruggen of teeltbedden rijdt, begint de rotor door de weerstand van de grond te draaien. De schijf duwt de overtollige grond tussen het bed of de rug vandaan. Tegelijkertijd drukt de rol tegen de zijkant van de rug of het teeltbed en voorkomt zo dat de schijf de rug of het teeltbed beschadigt.

Om te voorkomen dat je dicht op de ruggen of bedden moet rijden, is het werktuig voorzien van een hydraulische sideshiftfunctie. Een loopwiel aan de achterkant zorgt voor een goede bodemvolging.

Rijafstand

De Soil Digger is bruikbaar in verschillende gewassen. De armen van de rotor kun je namelijk in- of uitschuiven. Zo wijzig je de diameter van de rotor en daarmee de rijafstand. Bij een grote rijafstand kun je eventueel ook een aantal armen verwijderen. Volgens de fabrikant is de Soil Digger geschikt voor ruggen op afstanden van 50 tot 75 centimeter en bedden van 150 centimeter.Voor transport kan het frame ingeklapt worden en is het werktuig compacter.

De schijven duwen de overtollige grond tussen de ruggen vandaan.

Een rol rolt over de zijkant van de rug of het teeltbed en voorkomt dat de schijf de rug of het bed beschadigt.

Bij een breed teeltbed kun je eventueel ook een aantal armen verwijderen.

Voor transport kan het frame ingeklapt worden en is het werktuig compacter.

Gerelateerde artikelen