Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Gewassen inspecteren met elektrisch vliegtuigje

Een elektrische trekker? Elektrisch vliegen bedoel je. Ryse Aero Technologies heeft een klein elektrisch vliegtuigje ontwikkeld, waarmee akkerbouwers uit de VS zonder vliegbrevet hun gewassen kunnen inspecteren.

Een elektrische trekker? Elektrisch vliegen bedoel je. Ryse Aero Technologies heeft een klein elektrisch vliegtuigje ontwikkeld, waarmee akkerbouwers uit de VS zonder vliegbrevet hun gewassen kunnen inspecteren.

De Recon van Ryse Aero Technologies uit Mason in de staat Ohio ziet eruit als een flinke drone. Belangrijk verschil is dat het toestel een zitplaats heeft en dat de piloot vanuit het toestel de Recon bestuurt. Waar je in de VS voor het vliegen met een drone een licentie moet hebben (14 CFR, deel 107), gelden voor de Recon dezelfde regels als voor het vliegen met een ultralicht vliegtuigje (14 CFR, deel 103): het doorlopen van een certificeringstraject is voldoende. Na een training van 5 minuten kunnen de meeste kopers al de lucht in. Dat topman Mick Kowitz het toestel een grote toekomst toedicht in de landbouw heeft ook te maken met het feit dat je met Recon alleen mag vliegen boven onbewoond gebied.

Geen zwaargewicht

De Recon weegt van zichzelf zo’n 130 kg en kan zelfs op niet al te ruw water landen. Het toestel heeft een topsnelheid van dik 100 km/h en vliegt idealiter op een hoogte van zo’n 120 meter, al mag het volgens de regels zelfs tot een hoogte van 210 meter vliegen. De Recon is geen toestel voor zwaarlijvige boeren. De piloot mag niet meer dan 113 kg wegen (inclusief helm en kleding en wat klein gereedschap).

De vliegmachine heeft zes rotoren met elk een eigen elektromotor en een batterij. Elke batterij heeft voldoende stroom voor een vlucht van 20 tot 25 minuten. Met een top van 100 km/h kun je dan toch een behoorlijke afstand afleggen. En voor wie dat onvoldoende is, levert de fabrikant ook batterijkarretjes met zonnepanelen die je op strategische plekken in het veld kunt parkeren, zodat je de lege accu’s kunt verwisselen voor volle.

Raakt een batterij leeg tijdens een vlucht, dan krijgt de bijbehorende motor stroom aangevoerd vanuit een andere batterij. Maar ook op vijf motoren kan de Recon vliegen.

Bron: Successful Farming

Gerelateerde artikelen