Gewasverzorging
‘Water in spuitmachine heeft grote invloed op werking’
Canadese telers moeten meer aandacht hebben voor de kwaliteit van het water dat zij in hun spuitmachine gooien bij herbicidebespuitingen.
Canadese telers moeten meer aandacht hebben voor de kwaliteit van het water dat zij in hun spuitmachine gooien bij herbicidebespuitingen.
Volgens onkruidbestrijdingsspecialist Kim Brown kan troebel water het effect van een glyfosaat- of diquatbespuiting sterk beperken. Gronddeeltjes binden zich volgens haar aan de actieve bestanddelen van de middelen, waardoor die in het ergste geval ineffectief worden. Ze adviseert om een emmer van 5 liter met het water te vullen. Bij een volle emmer moet dan de bodem van de emmer nog zichtbaar zijn. Is dat niet het geval, dan moet het water eerst gefilterd worden.
Naast modder en organisch materiaal kunnen er in het water ook chemische problemen spelen, merkt Brown op in een onlineartikel van Alberta Farmer Express. Hardheid van het water, aanwezigheid van bicarbonaten, ijzer en mangaan hebben allemaal effect op de werkzaamheid van herbiciden. Hoge gehalten ijzer en mangaan kunnen bij oxidatie leiden tot verstoppingen leidingen en doppen. “Probleem met veel ijzer en mangaan in het water is dat je dat niet kunt oplossen door additieven aan het water toe te voegen”, zegt Brown. “Het enige wat je in dat geval kunt doen, is zoeken naar een alternatieve waterbron.”
Er is volgens Brown nog weinig bekend over het effect op extreme pH-waarden op onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar pH-waarden tussen de 6 en 8 duiden over het algemeen op goed water. Bij pH-waarden die daar ver vanaf zitten, adviseert Brown een alternatieve waterbron te zoeken.
Hard water is water met een hoog calcium- en magnesiumgehalte. Het effect van hard water is vooral merkbaar bij zwak zure herbiciden als glyfosaat en 2,4-D. Waterhardheden met meer dan 230 ppm CaCO3-equivalent moeten daarom eerst behandeld worden, vindt Brown.
Bron: Alberta Farmer Express online