Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

2023 – 7/8


Nummer 0708
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 7/8)

afbeelding

Massey Ferguson Beta 7370 – De rode keuze

29-08-2023 | 7 minuten Albert van der Horst

De Beta-maaidorser van Massey Ferguson draait al heel wat jaren mee, maar door updates is de machine nog steeds bij de tijd. Wat gebleven is, is het prima functionerende Powerflow-maaibord en de overzichtelijke bouw. ‘Je hoeft niet de halve machine te slopen als je een snaar moet vervangen.’

afbeelding

Ruwe bolster

24-08-2023 | 2 minuten Redactie

Machinebouwer Claas introduceerde in 2022 Smart Density, een baal die zacht is van binnen, maar hard van buiten. Dat beperkt in hooi de vorming van schimmel. Mooi deze mogelijkheid, maar hoe werkt het?

afbeelding

Uurtje factuurtje

22-08-2023 | 5 minuten Redactie

Bedrijven die stroom inkopen op de uur- of kwartiermarkt kunnen hun inkoopkosten verlagen door goed te kijken naar die stroomprijs. Maar hoe ver kan een teler daarmee gaan en wat moet hij daarvoor in huis halen?

afbeelding

Hittestress

17-08-2023 | 1 minuut Albert van der Horst

Monteur Artur Maruqian van mechanisatiebedrijf Groenoord in Zeewolde (Fl.) vervangt op locatie een aircopomp van een John Deere-trekker van een klant. Dat de airco ermee ophield, staat los van het droge hete weer half juni, vertelt werkplaatschef Jan Tensen.

afbeelding

3 vragen over: Lemken-camerabesturing

16-08-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

De Duitse werktuigenfabrikant Lemken heeft in eigen huis een nieuwe camerabesturing ontwikkeld voor de schoffelmachines van het Nederlandse dochterbedrijf Steketee. Wat kenmerkt de nieuwe camerabesturing?

afbeelding

‘Wij worden boer’

15-08-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

De neven Youri (14) en Luca (8) zijn verzot op boeren en brengen heel wat uren door op het akkerbouwbedrijf van Luca’s vader, Albert de Ridder. De jongens posten elke twee weken een nieuwe video over het boerenleven op Youtube onder de naam De Boerenjongens van Texel.

afbeelding

Zelfbouw fritillariarooier – Rooien zonder bukken

10-08-2023 | 2 minuten Jasper Lentz

Fritillariabollen zijn erg kwetsbaar. Om die reden worden ze vaak met de hand geoogst. Daan Terpstra vindt het echter niet meer van deze tijd om dagenlang voorover gebukt op de knieën te zitten. Daarom bedacht de teler uit Den Hoorn (NH.) een oplossing. Hij laste zelf een rooimachine in elkaar.

afbeelding

Massey Ferguson Evolution Air – Andermaal

08-08-2023 | 3 minuten Jasper Lentz

Hollands Noordkop legt de laatste hand aan de eerste van een serie zelfgebouwde veldspuiten. De basis is een Massey Ferguson 5S.135, de spuittechniek is van Hardi en BB Leap.

afbeelding

Brandstofcel op biomethanol

03-08-2023 | 4 minuten Wilbert Beerling

Waterstof heeft niet louter voordelen. Het jonge bedrijf NGM probeert de nadelen van waterstof te tackelen door het gas uit biomethanol te halen. Dat lukt met een biomethanolwaterstofaggregaat.

afbeelding

Uitdokteren

01-08-2023 | 2 minuten Jasper Lentz

Jan van der Wilt uit Moerkapelle is naar eigen zeggen besmet met het oud-spulvirus. In zijn werkplaats restaureert hij sinds jaar en dag antieke trekkers. “Je hangt er niet even een laptop aan.”

afbeelding

Lovol M1104 – Betaalbaar

27-07-2023 | 5 minuten Jasper Lentz

Aangekomen bij Heus Tractors staat een Lovol M1104 klaar: een goedkope en spartaans uitgevoerde trekker. Tijdens een proefrit bekeken we wat de Chinese trekker in het veld kan betekenen. De Lovol is wellicht de goedkoopste, nieuwe 81 kW (110 pk) trekker die je momenteel kunt kopen.

afbeelding

In de maak

25-07-2023 | 3 minuten Jasper Lentz

Constructeurs van Hegro Agri Service bouwen in de werkplaats in Nieuwe-Tonge (ZH.) een elektrisch aangedreven rooier voor pompoenen. De pompoenen worden direct in kisten op een wagen achter de trekker gelegd.

afbeelding

Zeekraalmaaier

20-07-2023 | 4 minuten Jasper Lentz

Er zijn maar weinig bedrijven in Nederland die zeekraal telen. Heerlijkheid Wolphaartsdijk op Zuid-Beveland is er één van. De broers Hubrecht en Maarten Janse telen het zilte gewas op drie hectare van hun akkerbouwbedrijf. In tegenstelling tot hun collega’s hebben ze de teelt volledig gemechaniseerd.

afbeelding

Weekje ombouwen

18-07-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

Huib Kesselaar uit ’s-Gravenpolder (Z.) teelt samen met zijn broer Leon en neef Kees 150 hectare plantuien, 50 hectare tweedejaars plantuien en 80 hectare gladiolen. Het rooien van zowel de uien als de gladiolen doet het bedrijf met een Grimme Varitron. Maar om beide gewassen met dezelfde zelfrijder te rooien, is het nodige ombouwwerk nodig.

afbeelding

Birth of the Beet Eater

13-07-2023 | 4 minuten Jasper Lentz

De fabriek van Vervaet in Biervliet (Z.) staat van maart tot september in het teken van de productie van de zelfrijdende bietenrooiers. Een terugblik op de turbulente ontwikkeling van deze markante machines.