Power-zagen bij Stihl

Het geluid was over het gehele Demopark te horen en trok daarom veel aandacht: bezoekers verwachtten een zwaar opgevoerde crossmotor te zien, maar het was de power-chainsaw van het Stihl-team.

De stam van populierenhout meet ruim een halve meter in doorsnede: in zeven seconden zijn er drie schijven af. Onvoorstelbaar. Omdat je het met eigen ogen ziet, moet je het wel geloven. De ‘truc’ zit in eerste instantie in de speciaal geprepareerde ketting met een zeer agressieve bite. De snelheid van die ketting loopt daarbij op tot een ‘amazing’ 325 km/h. De krachtbron die dat mogelijk maakt is een 300 cm3 wankelmotor van het merk Aixro. Het Stihl-team is met dat draaizuiger-principe uniek, want alle andere teams gebruiken 2-takt motoren met de bekende op en neergaande zuiger. Die werken ook goed, maar veroorzaken meer trillingen. Aixro heeft de wankelmotor -destijds vooral bekend door de NSU RO80- verbeterd door o.a. het gebruik van keramiek, waardoor de zuiger aanmerkelijk slijtvaster is. Het grootste nadeel is daarmee verholpen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Eerder over: Beurs
Mis geen enkel bericht met de Tuin en Park Techniek nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.