De Chinese robotmaaier Luba van fabrikant Mammotion Tech wordt naar Nederland gehaald door de firma Knopert in Raalte. De maaier werkt op rtk-gps en maakt gebruik van sensoren voor het vinden van de juiste route.
De Italiaanse fabrikant Alpego breidt het productgamma uit met de TL50 zijklepelmaaier. De maaier heeft een werkbreedte tot 2,60 meter.
BCS, in Nederland vooral bekend van de compacttrekkers, breidt het programma uit met de zogeheten 300 zitklepelmaaier.
Wim van Breda in Geldermalsen importeert sinds begin september de machines van het Tsjechische merk Raymo.
Een cirkelhark heeft het in bermen zwaar te verduren. Een hark die het in de landbouw vijftien jaar uithoudt, is in de berm binnen een aantal jaren rijp voor de schroot. Abemec bedacht daarom de Bermprofi HD.
De Coverseeder van Müthing klepelt en kan daarna – zonder de grond eerst voor te bewerken – meteen zaaien. Dat scheelt tijd. Tuin en Park Techniek zag de machine in Noord-Brabant werken.
Agria zwoer jarenlang bij hybride aandrijving. Maar met de 9700e slaat de fabrikant een nieuwe weg in. Deze machine wordt volledig elektrisch aangedreven. Bovendien kan zij dankzij een hefinrichting en aftakas overweg met verschillende werktuigen.
De Duitse machinebouwer Amazone heeft de Profihopper uitgerust met de InsectGuard, een systeem waarmee insecten gespaard worden tijdens het maaien.
Machinebouwer McConnel presenteert de elektrische Robocut S300e. De op afstand bestuurbare maaier heeft een 48 volts accupakket en kan op één lading vier uur maaien.
Thimo de Nijs onderhoudt het stadionveld en de trainingsvelden van RKC Waalwijk. In de vierde aflevering van Grasmannen vertelt De Nijs onder meer over de Belrobotics-maairobot die hij gebruikt op het trainingscomplex.
Machinefabrikant Iseki presenteert SXG 216e. De elektrische zitmaaier is de opvolger van de SXG 216 dieselzitmaaier met opvang.
Agria zwoer jarenlang bij hybride aandrijving. Maar met de 9700e slaat de fabrikant een nieuwe weg in. Deze machine wordt volledig elektrisch aangedreven. Daarnaast heeft de werktuigendrager een categorie I-hef en aftakas. Je kunt dus 'normale' werktuigen aan de machine koppelen.
Het gras in natuurgebieden knippen met een dubbele messenbalk vraagt minder vermogen en verlangt dus geen grote trekker. Je knipt het gras met een laag toerental van de trekker en daardoor verbruik je minder brandstof.
Arbeidsbesparing en maaien zonder sporters te hinderen, zijn voor gebruikers de belangrijkste redenen om te kiezen voor een Husqvarna Ceora-maairobot. De machine heeft gps aan boord, waardoor zij zonder draad in rechte banen het veld kan maaien. Dat levert een strak beeld op, cruciaal voor professionals.
Steeds vaker gaan accumachines de strijd aan met benzinemachines uit de hogere vermogensklassen. Dat geldt ook voor bosmaaiers met een accu. Samen met twee werknemers van aannemer Vaarkamp uit Ede (Gld.) hebben we de topmodellen van de grote fabrikanten met elkaar vergeleken.