Bijzonder wiel voor John Deere-zeroturnmaaier

20141027_JohnDeere_Michelin_TNDe ZTrak 900-zeroturnmaaier van John Deere komt beschikbaar met de Michelin X Tweel Turf-wielen. De wielen bestaan niet uit een velg met luchtband. De luchtband ontbreekt in zijn geheel, er is een rubber loopvlak met profiel dat met een soort spaken is verbonden met het hart van het wiel.

De laterale spaken tussen het loopvlak en het hart van het wiel zorgen voor het opvangen van de klappen zoals een luchtband dat ook doet, alleen kan dit wiel dat beter menen John Deere en Michelin.

Nooit lek

De Michelin X Tweel Turf hoef je nooit op te pompen en kan niet lek. De fabrikanten stellen bovendien dat dit wiel driemaal langer meet gaat als een luchtband. Een paar wielen voor de ZTrak kost je 749 dollar volgens de Franse website grostracteurspassion.com.

Composiet

De website stelt dat men deze band heeft kunnen ontwikkelen door doorontwikkelde kennis van het composietmateriaal polyserin bestaande uit de componenten natuursteen en een kunststof hars. De laterale spaken zijn vervaardigd uit dit composiet en daardoor vormvast, maar schokabsorberend.

20141027_JohnDeere_Michelin_1

20141027_JohnDeere_Michelin_2

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen enkel bericht met de Tuin en Park Techniek nieuwsbrief
E-mail:

1 Reactie op Bijzonder wiel voor John Deere-zeroturnmaaier

  1. Avatar John S. schreef:

    Mijn eerste reactie was: ‘ Wat een mooi plaatje’. Een Zeroturn maaier op een vreemd soort rupsband, de Michelin X Tweel Turf. De bandenfabrikant stelt, dat er sprake is van een doorontwikkeling en dat klopt. Voor zover ik mij kan herinneren is het al ruim 10 jaar geleden, dat in de technische vakbladen melding werd gemaakt van zo’n soort band. Bij die innovatie was de verbinding tussen as en loopvlak gemaakt van een grote hoeveelheid buigzame spaken, afkomstig van de fietsenmaker. Het idee is na de lancering niet gecommercialiseerd, maar kennelijk ook niet uit het brein van ontwerpers verdwenen. Met spaken van de buigbare en slijtvaste composiet polyserin komt het idee weer boven water, wellicht met meer kans van slagen dan met de fietsspaken.. Een aspect is niet opgelost, namelijk bij een zwaardere last kun je de hoogte van de as tot de bodem niet corrigeren. Bij de Zeroturn maaier met eigen hoogteregeling zal dat echter geen probleem zijn.
    Wat blijft is een interessante noviteit, die uitnodigt om deze kritisch te volgen.