Torvec in Rochester, New York, heeft een supersnelle transporter op rupsen gemaakt. Deze FTV kan 60 mph, oftewel bijna 100 km/h.
De FTV (Full Terrain Vehicle) van Torvec is ontwikkeld voor transport in ontwikkelingslanden waar de wegen niet altijd even optimaal zijn. Maar hij kan ook goed uit de voeten als off-road voertuig in de land- en bosbouw. De bodemdruk is laag, hij is snel en kan veel laden.
De rubberen rups wordt vastgehouden tussen twee paar banden. Aan elke zijde zijn er 5×2 banden. De voorste twee en achterste twee banden hebben een pendelsysteem. Sturen is hydromechanisch via een normaal stuur waarbij beide rupsen een verschillende draaisnelheid maken. Hij kan daardoor om zijn as draaien. De topsnelheid ligt bij 97 km/h (60 mph). Mede door vering zou het geluid in cabine ook bij hoge snelheid op de weg nog aangenaam zijn volgens de fabrikant. In de bak kun je zo’n 900 kg meenemen en de Torvec kan tot ruim 3.600 kg trekken. Op www.torvec.com/library_images_ftvvideo1.html is de Torvec in actie te zien.

Gerelateerde artikelen