De nieuwe zoekmachine trekkerbank.nl maakt het zoeken op internet naar een gebruikte trekker, landbouwmachine of tuin- en parkmachine een stuk eenvoudiger. De website zoekt namelijk in het aanbod van alle grote websites van machines en tweedehands sites en brengt zo het totale aanbod samen.

De komst van een zoekmachine die alle databases van verschillende landbouwmachinesites doorzoekt, is geen overbodige luxe. Het zoeken naar gebruikte trekkers of landbouwmachines op internet is immers ook echt een speurtocht. Want weet je eenmaal welk model je zoekt, dan moet je nog een hele waslijst aan internetsites afspeuren om de juiste machine te vinden. Met de komst van www.trekkerbank.nl is die speurtocht voorbij. Dat meent initiatiefnemer Frans Visser, directeur van uitgeverij AgriMedia, de uitgever van LandbouwMechanisatie, Tuin en Park Techniek en Veehouderij Techniek.

Gaspedaal.nl
Sites die het complete marktaanbod bij elkaar brengen zijn op het internet niets nieuws. Denk maar aan zoekallehuizen.nl of jaap.nl die alle websites met te koop staande huizen afstruinen. In de landbouw was een dergelijke website er nog niet, terwijl het aanbod van sites waar landbouwmachines te koop worden aangeboden maar lijkt te groeien. AgriMedia werkt voor de ontwikkeling van trekkerbank.nl samen met Innoweb, het bedrijf dat de autozoeksite gaspedaal.nl in het leven riep. Dezelfde techniek wordt nu toegepast om occasion- en tweedehandssites van landbouwmachines te doorzoeken.

24.000 machines
Een bezoeker van trekkerbank.nl zoekt nadat hij is aangekomen op www.trekkerbank.nl en zijn zoekopdracht heeft ingevoerd, in het aanbod van tractors-and-machinery.com, traktorpool.nl, agrimachines.nl en agritrader.nl. Hoewel er in het aanbod van deze sites dubbelingen voorkomen, bieden deze pagina’s bij elkaar opgeteld meer dan 24.000 landbouwmachines aan. Daarnaast vergeet trekkerbank.nl de pagina’s van marktplaza.nl, marktplaats.nl, speurders en 2dehands.nl niet.

Kiezen
De resultaten van de zoektocht, inclusief foto, korte omschrijving en belangrijke kenmerken zoals prijs en bouwjaar verschijnen razendsnel op het scherm. Zoekt iemand meer foto’s of uitgebreidere informatie, dan komt deze bezoeker met een muisklik op de desbetreffende machine uit op de site waar ‘zijn’ machine wordt aangeboden. Staat dezelfde machine op meer websites dan kan de bezoeker van trekkerbank.nl zelf kiezen welke achterliggende website hij wil bezoeken.

Sneller
Het is dus niet mogelijk om gebruikte trekkers en machines bij trekkerbank.nl aan te melden. Daarvoor moeten dealers of eigenaren bij de onderliggende websites zijn. “Trekkerbank.nl brengt alleen het aanbod van machines bij elkaar, zodat iedere gebruiker zijn machine sneller heeft gevonden. Hij hoeft dus minder tijd op internet te spenderen”, meent uitgever Visser. De website www.trekkerbank.nl is vanaf vrijdag 29 juni 2007 op internet te vinden.