In Duitsland duiken er regelmatig namaakzagen van Stihl op. Deze worden op twee manieren aangeboden: via het internet of door ‘reizende’ handelaars die vanuit hun auto opereren. De motorzagen lijken bijzonder goed op de originele producten, met ook namaakstickers. Stihl raadt consumenten aan om zich voor advies en aankoop tot de vakhandel te wenden.

De klant kan in veel gevallen alleen maar met moeite een origineel van een imitatie onderscheiden. Kleine tekortkomingen echter kunnen bij een namaakmotorzaag tot ernstige veiligheidsrisico’s leiden. Als de door de wetgever verplichte kettingrem bijvoorbeeld niet werkt, dan kan dat bij een motorzaag levensgevaarlijke verwondingen tot gevolg hebben. Ook het vermogen, de emissies en de levensduur van de namaakmodellen stemmen niet overeen met de kwaliteitsnorm van Stihl. “We verkopen onze producten uitsluitend via de vakhandel die de oorsprong van de producten kan garanderen en die advies en service biedt. Daar is de klant absoluut zeker dat hij geen goedkope imitatie in handen krijgt, maar dat hij de echte Stihl-kwaliteit geleverd krijgt,” onderstreept Dr. Bertram Kandziora, voorzitter van de raad van bestuur van Stihl.

Maatregelen
Door octrooien beschermt de fabrikant zijn product. Sinds 2003 vraagt Stihl voor ongeveer 80 procent van zijn nieuwigheden een patent in China aan, het land waar haast alle imitaties vervaardigd worden. Bovendien heeft Stihl bij verschillende douanediensten in de EU aanvragen tot inbeslagneming ingediend. De overtreders worden door advocaten en detectives, vooral in China, vervolgd. Ook op beurzen, op het internet en in vaktijdschriften wordt naar vervalsingen gespeurd.
Zijn recentste succes boekte de fabrikant eind 2008 in de klacht tegen de Chinese producent ‘Swool Power Machinery’ die wegens een patentinbreuk voor het Chinese gerecht was gedaagd. Swool moest de productie van tankdoppen voor motorzagen stopzetten en een schadevergoeding betalen.

Gerelateerde artikelen