Favoriet

Wegenonderhoud

Automatisch wortelscherm plaatsen kan

Het Nederlandse Greenmax ontwikkelde samen met het Duitse Profi Wurzelschutz, een frees waarmee je snel en met minder arbeidskrachten wortelbescherming kunt plaatsen.

Wortels, met name van bomen, kunnen voor flinke schade aan wegen, riolering, en leidingen of kabels zorgen. Daarom bedacht het Duitse bedrijf Profi Wurzelschutz een knikbestuurde machine die volautomatisch wortelschermen plaatst. De kettingfrees van de machine maakt een 10 cm brede sleuf, die alle wortels doorsnijdt. Direct daarna plaatst de machine het wortelscherm zelf in de sleuf. Voor deze automatische schermenlegger ontwikkelde Greenmax een meer flexibel worteldoek, dat door de machine verwerkt kan worden. De machine brengt het wortelwerende scherm op de juiste hoogte in de grond. Daarna brengen vijzels  de grond weer in de sleuf. Daardoor kan het wortelscherm niet meer wegzakken. Is het aanvullen achter de rug dan verdicht een trilplaat de grond.
Vervolgens vegen rolbezems de laatste restjes grond weg, zodat ook de weg zelf weer schoon is.

Er is slechts een persoon met afstandsbediening nodig die de machine op afstand bedient. Daarnaast is de frees ook te gebruiken bij hele smalle wegen en in bochten. De machine heeft een spoorbreedte van 1,50 m, weegt iets minder dan vier ton en staat op rubberrupsen. Daardoor is de bodemdruk laag, zodat de machine ook op dunne asfaltwegen, zoals fietspaden, kan rijden zonder deze wegen te beschadigen.

 

Gerelateerde artikelen