Favoriet

Algemeen

Elektrificatie zet door

De elektrische aandrijving van werktuigen neemt de komende jaren sterk toe. Dat was de teneur op het techniekcongres in Karlsruhe van de VDI, de Verein Deutsche Ingenieure. Elektromotoren zijn efficient, perfect regelbaar en schoon. Kans op olie-lekkage is er niet.

De elektrische aandrijving van werktuigen neemt de komende jaren sterk toe. Dat was de teneur op het techniekcongres in Karlsruhe van de VDI, de Verein Deutsche Ingenieure. Elektromotoren zijn efficient, perfect regelbaar en schoon. Kans op olie-lekkage is er niet.

De eerstkomende jaren zijn het vooral aandrijvingen tot een vermogen van 20 kW. De generator die daarvoor nodig is, is relatief makkelijk in de trekker te integreren. Componentenbouwer ZF en trekkermerk John Deere bieden daarvoor al praktijkklare oplossingen. De elektromotor heeft naast z’n perfecte regelbaarheid ten opzichte van de hydromotor ook het voordeel van de temperatuursonafhankelijk werking. De VDI verwacht dat vanaf 2015 de nadruk op vermogens van 20 tot 50 kW komt te liggen. Bij kleine trekkers kan de generator dan bijvoorbeeld een plaats krijgen in de fronthef of een onderdeel zijn van het werktuig.

 

Gerelateerde artikelen