Favoriet

Maaien

Agritechnica: Bomford-arm voor fronthef

Het Engelse Bomford presenteert op de Agritechnica een werktuigenarm voor de fronthef. De arm heeft een eigen hydraulisch systeem en vraagt een trekker die vijf ton weegt.

20131113_AgriTechnica_Bomford_tnHet Engelse Bomford presenteert op de Agritechnica een werktuigenarm voor de fronthef. De arm heeft een eigen hydraulisch systeem en vraagt een trekker die vijf ton weegt.

Om de Kestrel Evo S geschikt te maken voor de fronthef, kreeg de machine led-koplampen. Verder kan de arm in plaats van 90 graden 125 graden draaien. Zo is de arm tijdens het werk beveiligd tegen een aanrijding. Als de arm in een hoek van 90 graden staat, is er immers nog 35 graden over, zodat hij tegen de rijrichting in kan bewegen. Het horizontale bereik van de arm is 5,7 meter.

Comfortabel

Volgens Bomford is er vraag naar dergelijke machines omdat het vooral met snoeien comfortabeler is om schuin voor je omhoog te kijken, in plaats van over je schouder. Ook worden er steeds vaker trekkers gebruikt die zo zwaar zijn dat ze zo’n machine aankunnen.

5 ton

De werktuigenarm heeft een oliereservoir van 160 liter, een tandwielpomp en proportionele ventielen waardoor de chauffeur bijvoorbeeld de snelheid waarmee een cilinder beweegt in de cabine via de bedieningsterminal, kan instellen. De oliepomp vraagt zo’n 45 kW (60 pk). Om de machine in de fronthef te kunnen gebruiken, moet de trekker zo’n vijf ton wegen, laar Bomford weten.

De machine heeft een elektrische oliekoeler en weegt exclusief werktuig zo’n 1.000 kg. De pomp vraagt een 1000-toeren aftakas. Voor de Engelse thuismarkt, bouwt Bomford de machine gespiegeld, zodat ook in Engeland niet tegen het verkeer in gereden hoeft te worden.