Leeslijst

Winterdienst

Draadloze gladheidsmelder

Machinebouwer Schuitemaker kan boven wegen gladheidsmeldingssensoren plaatsen. Die geven op afstand aan of de weg al dan niet glad is of wordt. De wegbeheerder kan aan de hand van die informatie beslissen om te gaan strooien.

Machinebouwer Schuitemaker introduceert Vaisala. Gladheidsmeldingssensoren die boven wegen worden geplaatst. De sensoren geven op afstand aan of de weg al dan niet glad is of wordt. De wegbeheerder kan aan de hand van die informatie beslissen om te gaan strooien.

Vaisala meet met camera’s boven de weg de temperatuur en de stroefheid van het wegdek. Gladheidsmeldingssensoren waren er overigens al langer. Ze bestonden tot nu toe uit een 10 cm grote schijf in het wegdek. Middels geleidbaarheid van het aanwezige vocht werd het zoutgehalte berekend. En dat was een aanduiding tot welke temperatuur het aanwezige water nog beschermd was tegen bevriezing.┬á Maar dat had nadelen, meent Schuitemaker. Ze moeten in het wegdek geplaatst worden, ze slijten en de meetmethode zou verouderd zijn.

Gerelateerde artikelen