Favoriet

Blog

Duidelijkheid

Uitstel verbod op glyfosaat op verhardingen. Politiek wees eens duidelijk! Wanneer gaan we welke kant op?

Uitstel verbod op glyfosaat op verhardingen. Politiek wees eens duidelijk! Wanneer gaan we welke kant op?

Met verbazing las ik het bericht dat de 2e kamer had besloten het verbod op glyfosaat op verhardingen wederom uit te stellen. En dan ook nog tot midden in een groeiseizoen? Gemeenten,  groenaannemers zoals wij, machinebouwers van onkruidbranders, onkruidborstels en heet watermethoden weten weer niet waar ze aan toe zijn.

Weten ze het echt niet in Den Haag?  Zo´n beslissing heeft nogal wat impact op onze branche.  Al jaren volg ik geboeid de politieke discussie over het verbod van glyfosaat op verhardingen. Moeten wij onze quads met Weedit´s  geschikt maken voor biologische middelen zoals Cito en Ultima? Of moeten we als bedrijf nog meer investeren in alternatieve onkruidbeheersing systemen  dan we al doen?

We hebben gepoogd er klaar voor te zijn:  ´de transitie van chemische onkruidbeheersing, naar echte duurzame  CO2 neutrale onkruidbeheersing op verhardingen´. Nu de politiek weer een andere wending neemt, blijkt dat we te vroeg hebben geïnvesteerd.

Duidelijkheid is ook voor onze opdrachtgevers gewenst.  Ga er maar aanstaan als wethouder of beleidsmedewerker groen, je moet wel even flink wat extra budget beschikbaar maken als je altijd volgens de DOB-methode hebt gewerkt.  Geen eenvoudige taak anno 2015, waarbij er flink wordt bezuinigd én gesnoeid in budgetten.

Ook voor machinebouwers, en importeurs van onkruidbestrijdingsmachines is duidelijkheid gewenst. Als er een verbod komt op glyfosaat op verhardingen hebben we een enorm te kort aan machines. Ik zie bijvoorbeeld,  de sympathieke familie Drost van Nimos, dat niet zomaar even opvangen,  zo´n enorme productiepiek in het bedrijf om voldoende machines te bouwen.  Bovendien komt na die productiepiek, als iedereen voorzien is, alleen de vervangingsmarkt weer in beeld.  Dat kan niet goed zijn.

Onlangs sprak ik Rogier Doornbos, productspecialist van Ultima. Hij verastte mij met de uitspraak: ´Met een verbod creëer je geen innovatie en creativiteit´. Dat klopt als een bus!  Duidelijkheid is wel gewenst!  Zodat we allemaal in de branche tijdig actie kunnen ondernemen  en gezamenlijk zorgen voor een acceptabel onkruidvrij straatbeeld.

Gerelateerde artikelen