Favoriet

Laadtechniek

70 jaar JCB

JCB, de Engelse fabrikant van bouwmachines, bestaat 70 jaar. Net na de Tweede Wereldoorlog kwam smid JC Bamford op de markt met een kiepwagen. Die vormde het begin van een wereldmerk dat vorig jaar goed was voor 64.000 machines en een omzet van 2,5 miljard pond (ruim 3,2 miljard euro).

JCB bestaat 70 jaar. Net na WO-2 kwam smid JC Bamford in het Engelse Uttoxeter op de markt met een kiepwagen. Die vormde het begin van een wereldmerk dat vorig jaar goed was voor 64.000 machines en een omzet van 2,5 miljard pond (ruim 3,2 miljard euro).

JC Bamford ging als vervolg op¬†de kiepwagen ook voorladers maken voor trekkers. De grote sprong¬†voorwaarts kwam in 1953 met de eerste graaflaadcombinatie op basis van een Fordson Major. De eerste serieuze export buiten Groot Brittanni√ę was¬†in 1964 met een graaflaadcombinatie 4C naar de Verenigde Staten. In 1977 stapte JCB met de 520 de markt van de telescoopladers binnen. Daarna volgde in 1982 de minigraver. JCB bouwt nu een compleet gamma bouwmachines tot aan¬†grote wielladers en rupsgraafmachines. Met de Faststrac heeft JCB ook een eigen snelle trekker. Sinds 2006 bouwt JCB een groot deel van haar motoren zelf. In de T&P-wereld is JCB vooral bekend van minigravers, schrankladers en van de compacte graaflaadcombinaties. Daarvan ziet u op de foto de speciale jubileum-editie van de 3CX.

Gerelateerde artikelen