Favoriet

Werktuigendrager

Agritechnica 2015: Irus-werktuigendrager voor twee werktuigen

De Duitse fabrikant Irus toont op Agritechnica een nieuw type radiografische werktuigendrager op rupsen. De nieuwe telg van Irus kan zowel voor- als achter een werktuig dragen en aandrijven. De werktuigendrager werkt volledig hydraulisch.

De Duitse fabrikant Irus toont op Agritechnica een nieuw type radiografische werktuigendrager op rupsen. De nieuwe telg van Irus kan zowel voor- als achter een werktuig dragen en aandrijven.  De werktuigendrager werkt volledig hydraulisch.

Opvallend, vergeleken met de overige Irus-werktuigendragers op rupsen, zijn de rupsen an sich. Die zijn niet driehoekig, maar wel symmetrisch. Omdat de werktuigendrager zowel voor als achter een werktuig aandrijven kan, moet de tractie van de rupsen in beide richtingen gelijk zijn. Zodoende de symmetrische rupsen.

Aanbouwplaat

De nieuwe Irus heeft 35 kW (48 pk) sterke dieselmotor van Kubota. Ook de koelvin wordt hydraulisch aangedreven. Het aanbouwen van de werktuigen geschiedt via een aanbouwplaat. Irus kan ook een snelkoppeling leveren, dat is een driehoek volgens de specificaties van de fabrikant.

De afstandsbediening heeft een bereik van 200 tot 300 meter. De werktuigendrager zou op hellingen tot 50 graden kunnen werken. Het eigen gewicht is 850 kg en de prijs zonder werktuigen circa 50.000 euro. Beschikbare werktuigen zijn verschillende maaiers, van cirkelmaaier tot klepelmaaier. Maar ook een stobbenfrees, bosfrees en versnipperaar  behoren tot de uitrustingsmogelijkheden. Een ander nieuwtje van Irus is een bosfrees met vervangbare tanden.

20151109_Irus_1 20151109_Irus_2 20151109_Irus_3