Favoriet

Boomverzorging

Snoeiverbod leidt tot ontslagen bij Britse loonwerkers

Loonbedrijven in Groot-Brittannië lopen flinke omzet mis, nu het verbod om heggen te snoeien met een maand is verlengd tot 1 september. Dat meldt het Britse landbouwblad Farmers Weekly.

Loonbedrijven in Groot-Brittannië lopen flink omzet mis, nu het verbod om heggen te snoeien met een maand is verlengd tot 1 september. Dat meldt het Britse landbouwblad Farmers Weekly.

Het snoeiverbod geldt nu van 1 maart tot 1 september. Reden voor een verlenging van het snoeiverbod is dat het Britse ministerie van Landbouw, Defra, laat broedende vogels wil beschermen. Het gaat dan onder andere om merels, Turkse tortelduiven, goudvinken en grasmussen.

In het blad vertelt loonwerker Bob Rutt uit Northamptonshire dat zijn omzet door de maatregel zeker met 10.000 euro is teruggelopen ten opzichte van vorig jaar. Normaal was heggensnoeien in augustus altijd een klus die hem net een beetje door de slappe tijd trok. Nu heeft hij een van zijn machines moeten verkopen en een werknemer moeten ontslaan.

Uitzonderingen

Rory Stewart van het Britse landbouwministerie vindt het vervelend dat de loonwerkers in problemen komen door de maatregel, maar hij wijst erop dat bepaalde vogelsoorten nu eenmaal later zijn gaan broeden. Bovendien zijn er een aantal uitzonderingen. Zo mogen de heggen naast pas ingezaaid koolzaad wel in augustus worden gesnoeid.

Loonwerker Rutt is teleurgesteld in de reactie van het ministerie. “De meeste vogelsoorten die het ministerie zegt te beschermen zijn in augustus allang uitgevlogen. Het zijn trekvogels die in juli en augustus allang weer op weg zijn naar Afrika. Bovendien bouwen vogels hun nest niet aan de buitenkant van de heg, maar juist zo diep mogelijk in de heg. En die raken we niet met onze machines.”

Gerelateerde artikelen