Favoriet

Transport

Frisse start voor Norbert FM 120

De minishovel Norbert zorgt op twee manieren voor spanning: door het voltage uit zijn accu’s en door de vraag of je hem serieus moet nemen. Bij dat laatste staat een vraagteken, maar de frisse start is er.

Voluit heet de shovel Norbert FM 120 mini-loader. Hij is van Frisian Motors in Bakkeveen. Dat bedrijf maakte al naam met elektrische zitmaaiers en transporters. Ervaring met de elektrische aandrijving heeft het bedrijf van Theo de Jong dus wel. Dat geeft vertrouwen in de Norbert. Dat is ook nodig, want bij de eerste kennismaking, Tuin en Park Techniek maakte een proefrit, kost het wat moeite deze 72-volts minishovel serieus te nemen. Hij ziet er met zijn kunststof koetswerk wat fragiel uit. Ook het ontbreken van het dieselgeluid is opvallend. Al is dat vooral een kwestie van wennen.

Maximaal vermogen

Met een hefkracht van 450 kg is de Norbert sterk. Met de hydrostatische aandrijving op alle wielen weet de Norbert maximaal 30 kW aan elektrisch vermogen goed op de grond over te brengen. Die 30 kW (40 pk) is het piekvermogen. Continu levert het 360 kg zware loodaccupakket zo’n 15 kW. De snelheidsregeling is traploos. De top van 12 km/h mag wel hoger. Dan hoef je de Norbert niet per se op een aanhanger te vervoeren. De knikbesturing geeft een draaicirkel over de buitenkant van de wielen van net geen vier meter. Dat is wendbaar en zo voelt het ook. De wielbasis is 121 cm. De banden 22×11.00-10 zijn van Kenda. Met het veiligheidsframe is de Norbert 210 cm hoog en 117 cm breed. Zonder werktuig weegt hij 1.120 kg en kost hij 18.500 euro exclusief btw.

Gerelateerde artikelen