Favoriet

Sportveldonderhoud

Airter perst rijdend lucht in de grond

De Zwitserse Firma Novoter toont op de Galabau in Neurenberg als wereldprimeur de Airter grondbeluchter. Het bijzondere is dat de trekker die hem voortbeweegt ononderbroken doorrijdt.

De truc van de Airter zit in de twee rails waarover de module met de 26 injectoren naar achteren beweegt, terwijl de machine en de trekker naar voren bewegen. De injectoren staan dus ten opzichte van de grond stil, waardoor er geen wringing optreedt. De trekker mag niet sneller rijden dan 0,7 km/h, omdat de injectoren anders niet voldoende tijd hebben in de grond te dringen, de lucht erin te persen en zich weer terug te trekken. Vervolgens beweegt de module zich vliegensvlug naar voren en begint het proces opnieuw. Met een werkbreedte van 170 cm is de capaciteit 1200 m2 per uur.

De Airter vraagt een trekker vanaf 51 kW (70 pk). Dat vermogen is vooral nodig voor het aandrijven via de aftakas van de oliepomp en de compressor. De pomp levert 130 l/min en heeft een eigen reservoir van 127 liter. De compressor heeft een capaciteit van 2800 l/min en injecteert met een druk van 8 à 9 bar. Per hectare perst de Airter ongeveer een miljoen liter lucht in de grond.