Favoriet

Verzorging

Gebruikers over de Pellenc C21 HD kettingzaag

In 2010 introduceerde de Pellenc de C20-kettingzaag met een Litium-ionaccu. Eind 2014 werd die zaag vervangen door de C21 HD. Tuin en Park Techniek sprak drie gebruikers over de C21 HD.

De stroom haalt de C21 HD uit een accu. Pellenc biedt er vijf aan. Het grote verschil tussen de verschillende accu’s zit hem in de opgeslagen hoeveelheid energie. De kleinste accu slaat 250 Wh op, waarmee je ongeveer een halfuur kunt werken. De grootste variant, de ULiB 1100 slaat 1.003 Wh op en die houdt het veel langer vol.

Snellader

De accupacks worden standaard geleverd met oplader. De 250, 400 en Poly 5 beschikken over een 1,2 ampère-lader. De 700 en 1100 hebben een 2,2 ampère-lader. Het op¬laden van de 1100 duurt 22 uur met de 1,2 ampère-lader. Met de 2,2 ampère-lader is dat 12 uur. Mocht dit nog te lang duren, dan heeft Pellenc ook een snellader te koop. De 1100 is dan in 4 uur tijd volledig opgeladen.

Gebruikers aan het woord

Gebruiker Theo van Gammeren van Verheij Groenzorg in Sliedrecht: “We gebruiken de kettingzagen voor het lichte zaagwerk. Op een volle accu kunnen de medewerkers een dag zagen. Van Gammeren: “De accu’s en stekkers zijn wel kwetsbaar. Je moet er voorzichtig mee omgaan.” Ton Werensteijn van de Botanische Tuin van de Universiteit Utrecht noemt het lage geluidsniveau een doorslaggevende factor. “Er komen hier veel bezoekers. De elektrische machines creëren minder geluidsoverlast. Als je er dicht op staat, maakt het wel lawaai. Maar als je er verder vanaf staat, moet je zoeken waar we aan het werk zijn.”

[meerinvakbladpromo tekst=”De uitgebreide mening van Van Gammeren en Werensteijn, maar ook die van Korné Verbeek van hoveniersbedrijf Verbeek, zijn te lezen in het oktobernummer van Tuin en Park Techniek. Het verhaal maakt deel uit van het thema Zagen en gaat naast de mening van de gebruikers ook verder in op alle ins en outs van de Pellenc C21HD. “]

Gerelateerde artikelen