Favoriet

Verzorging

Prof-versnipperaar Eliet beoordeeld

De Prof-versnipperaar van Eliet is volgens gebruikers krachtig genoeg. Verder is de machine dankzij de hydraulische wielaandrijving gemakkelijk te verplaatsen en door haar compacte afmetingen past ze in bijna elke tuin.

Tuin en Park Techniek sprak drie gebruikers over de versnipperaar.

De Super Prof is voorzien van een tweecilinder Briggs & Stratton Vanguard-motor. Deze heeft een vermogen van 13,4 kW (18 pk) en je kunt hem elektrisch starten. Via een riem drijft de motor het messenrondsel en de vijze­l voor de blaaspijp aan.

0117_Rapport_keizer_resizeGebruiker Marcel Keizer uit Rozenburg werkt al vijftien jaar met een Super Prof. Keizer roemt de beperkte breedte van de machine. “Ik kan overal komen. Ook door de smalle brandgangen van de vele jaren zestig- en jaren zeventig wijken in Rozenburg.” Takken tot 12 cm dikte versnippert de machine zonder moeite. Alleen met taai wilgenhout heeft de machine wel eens problemen. Het opvangen en afvoeren van snippers levert hem veel handwerk op omdat hij geen blaaspijp op de machine heeft. “Ik kan de Super Prof op een aanhanger zetten, maar die is dan snel gevuld met snippers.” De machine verbruikt vol gas in drie uur zo’n 10 liter benzine.

0117_Rapport_gebruiker 2_resizeGerard Weel van het gelijknamige hoveniersbedrijf schafte drie jaar geleden een Super Prof aan. Weel is tevreden over de machine. “Het is handig dat je de machine naar de takken kunt rijden. Dat scheelt veel tijd en moeite. Ik vind de wielmotoren niet zo krachtig. Als ik hem achterin de bus wil zetten, moet ik de machine erin duwen”, aldus Weel. Weel slijpt de messen regelmatig. Met een slijptol ben je hier een halfuur tot een uur mee zoet. “Na 500 uur draaien we de messen om”, aldus Weel. Tot slot heeft Weel een opmerking over de handrem: “Die vergrendelt niet helemaal goed. Daardoor schiet hij wel eens los tijdens het transport.”

[meerinvakbladpromo tekst=”In het februari-nummer van Tuin en Park Techniek is het oordeel van een derde gebruiker te lezen. Ook de technische gegevens van de verschillende versies van de versnipperaar zijn in het vakblad terug te vinden.”]

Gerelateerde artikelen