Favoriet

Maaien

Dragone-vlinderklepelmaaier met stikstofbollen

De Duitse distributeur Vogt GmbH en de Italiaanse bouwer van onder meer klepelmaaiers hebben de Dragone VD 7700-klepelmaaier voorzien van Auto-Float, ofwel twee stikstofbollen waardoor de twee maai-elementen zich kunnen aanpassen aan de contouren in de bodem.

De tweedelige Dragone VD 7700 heeft twee 2,8 meter brede klepelunits met beide 30 klepels en een looprol. Ze zijn opgehangen in de vorm van een vlinder en gaan bij transport verticaal. In combinatie met een frontklepelmaaier werkt de vlindercombinatie 7,7 meter breed.

Stikstofbollen

Via twee stikstofbellen wordt nu vanuit de trekker de druk op de twee maai-elementen op- of afgevoerd. Als de druk niet te ver wordt opgevoerd kunnen de beide klepelunits, onafhankelijk van elkaar bewegen ten opzichte van de bodem zonder dat de hefinrichting van de trekker beweegt. Op twee manometers ziet de trekkerchauffeur de oliedruk in het circuit. De complete VD 7700 weegt 2.450 kg en er moet zo’n 110 kW (146 pk) voor volgens de distributeur.

Stoppels

Dergelijk brede klepelcombinaties worden bij onze oosterburen ook veel gebruikt om stoppels van onder meer de maïsplant te verkleinen om te voorkomen dat er kevers in overwinteren. Voor het maaien, van welke gebieden met ruwe grasbestanden dan ook, draaien de Dragone’s hun handen uiteraard ook niet om.

Gerelateerde artikelen