Favoriet

Boomverzorging

Dabekausen toont elektrische Rabaud-versnipperaar

De firma Dabekausen toont begin september op GroenTechniek Holland een elektrisch aangedreven versnipperaar. De jury van de vakbeurs heeft de accuversnipperaar genomineerd voor een Gouden Klavertje Vier. 

De firma Dabekausen toont begin september op GroenTechniek Holland een elektrisch aangedreven versnipperaar van Rabaud. De jury van de vakbeurs heeft de accuversnipperaar genomineerd voor een Gouden Klavertje Vier.

Bij de Rabaud Xylochip 150 E is de benzinemotor vervangen door een 13 kW-elektromotor en een lithium-ionaccupakket. Met volle accu’s kan de machine 5 uur versnipperen, meldt Dabekausen. Het motorvermogen is vergelijkbaar met dat van een 22 pk-benzinemotor.

Laadstation

De machine kan worden opgeladen via een standaard 230 voltsaansluiting. Opladen kost in dat geval circa 7 uur. Maar je kunt er ook voor kiezen om naar een laadstation voor elektrische auto’s te rijden. De accu’s zijn dan in 1 uur weer volledig geladen. Volgens Dabekausen gaan de accu’s gegarandeerd 2.000 laadcycli mee. Daarmee heeft het accupakket dezelfde levensduur als de versnipperaar.

Doordat de hakselaar geen uitlaatgassen produceert, is het voor de gebruiker prettiger werken. Ook is de machine wat stiller, al is die winst beperkt. Het meeste geluid bij het versnipperen wordt immers veroorzaakt door het versnipperen en niet door de motor.

Niet duurder

De Xylochip 150 E is in aanschaf 13.000 euro duurder dan een versie met een 22 pk-benzinemotor. Toch is die meerprijs snel terugverdiend, rekent Dabekausen voor. Bij een jaargebruik van 200 uur verbruikt de Xyloclip in zeven jaar tijd 560 euro aan stroomkosten. Een vergelijkbare versnipperaar met een benzinemotor verbruikt in die omstandigheden 14.000 euro aan benzine, filterwisselingen en olie.

De versnipperaar is gemonteerd op een onderstel. Met een gewicht van minder dan 750 kg kan de hakselaar worden vervoerd door den bestuurder met rijbewijs B.

Gerelateerde artikelen