Favoriet

Maaien

Machines4Green: ‘Tijd voor de volgende stap’

Machines4Green, het bedrijf uit Lemmer dat onder meer de merken Spider, Raymo en Timan voert, heeft een goed jaar achter de rug. Dat vertelt eigenaar Jan-Dirk van der Tol. En op de valreep van dit jaar wordt het gamma uitgebreid met een nieuw merk.

Machines4Green, het bedrijf uit Lemmer dat onder meer de merken Spider, Raymo en Timan voert, heeft een goed jaar achter de rug. Dat vertelt eigenaar Jan-Dirk van der Tol. En op de valreep van dit jaar wordt het gamma uitgebreid met een nieuw merk.

“We zijn ons een paar jaar geleden volledig gaan richten op radiografische machines”, vertelt Van der Tol. “Met de merken die we nu in het programma hebben gaat het goed. Raymo is er een jaar of twee geleden bijgekomen en is intussen onze best verkochte machine. Vooral in het groenonderhoud van zonneparken hebben we goede zaken gedaan.” Maar volgens Van der Tol heeft dat ook een klein nadeel. “Omdat we succesvol zijn in de zonneparken, zijn de andere toepassingen een beetje uit beeld geraakt. De elektrische maaiers van Raymo kunnen natuurlijk ook goed uit de voeten in bijvoorbeeld stadsparken. Daar willen we het komende jaar meer aandacht aan besteden.”

FJDynamics naar Nederland

Het gamma met radiografische machines is vrij compleet. En dus verlegde Van der Tol zijn horizon door de eerste stappen te zetten op het gebied van autonome maaiers. “Dat is de toekomst. We zijn eens rond gaan kijken en zijn uiteindelijk gestuit op het Chinese bedrijf FJDynamics. Zij zijn gespecialiseerd in GNSS. Bovendien hebben ze een praktijkrijpe autonome maaier die pas geleden geïntroduceerd is. 1 en 1 is 2, dus hebben we contact gezocht met FJD.”

Het resultaat van het contact met FJD wordt tijdens een online bijeenkomst deze week op de één na laatste dag van het jaar beklonken: Machines4Green haalt de autonome maaier naar Nederland. “In het komende jaar gaan we die hier in de markt zetten”, zegt Van der Tol vooruitblikkend op 2022. “2021 was een goed jaar als het gaat om radiografische machines, nu is het tijd voor de volgende stap.”

Machines4Green

Jan-Dirk van der Tol, eigenaar van Machines4Green, heeft de afgelopen jaren aan de weg getimmerd met radiografische maaiers: Spider, Raymo en Timan. Met in totaal 18 modellen is het programma breed en vrij compleet. Van der Tol gaat voor de volgende stap en zet in op autonome machines. In het Chinese FJDynamics heeft hij een bedrijf gevonden met een praktijkrijpe autonome maaier. Het is de bedoeling dat het eerste exemplaar te zien op De Groene Sector Vakbeurs van 8 tot en met 10 maart in de evenementenhal in Hardenberg. (Foto: LinkedIn)

Gerelateerde artikelen