Ego
Favoriet

6 tips om de levensduur van je accu te maximaliseren

De gemiddelde levensduur van lithium-ion accu’s voor professionele accutuinmachines, ligt tussen de 800 tot 1200 laadcycli. Maar wat kun je doen om de levensduur van de accu’s zo lang mogelijk op te maken? Wij geven je zes tips. Belangrijk om te vermelden is dat we ons in dit artikel baseren op de accu’s en de technologie van het merk EGO Power+.

De gemiddelde levensduur van lithium-ion accu’s voor professionele accutuinmachines, ligt tussen de 800 tot 1200 laadcycli. Maar wat kun je doen om de levensduur van de accu’s zo lang mogelijk op te maken? Wij geven je zes tips. Belangrijk om te vermelden is dat we ons in dit artikel baseren op de accu’s en de…

Tip 1: Opslag

Accu’s worden vaak in een loods of schuur opgeslagen. Op zich prima, zolang deze ruimte  vorstvrij is en niet boven de 30 graden komt. Sla je je accu’s op in een bedrijfsbus, houdt er dan rekening mee dat de temperatuur in deze bus in de zomer al snel flink kan oplopen. Doe je dit gedurende langere tijd kan dit invloed hebben op de levensduur van je accu. 

Tip 2: Laden

Een snellader is ideaal om een accu weer snel gebruiksklaar te hebben. Maar wist je dat het voor de accu beter is om deze met een standaard lader op te laden? Je kunt het vergelijken met een bak blokken. Stort je in één keer alle blokken in de bak, zullen deze er niet recht in terecht komen. Leg je ze daarentegen één voor één in de bak, kun je ze netjes naast elkaar plaatsen. Hetzelfde werkt het met de energie in de accu. Wanneer de energie  gestructureerd in de accu komt, is dit beter voor een optimale conditie van de cellen en dus voor het behoud van je accu.

Tip 3: langere tijd stilstand van de accu 

Leg accu’s niet volledig ontladen voor langere tijd weg om diepontlading te voorkomen. Maar voor de meeste accu’s is het ook niet goed om ze voor langere tijd volledig opgeladen weg te leggen. De cellen in de accu kunnen in deze staat namelijk eerder beschadigen. Dit laatste geldt overigens niet voor EGO accu’s. Deze hebben het voordeel dat zij zich, zodra ze 30 dagen niet gebruikt worden, zelf ontladen tot een niveau van 30% (het optimale niveau om een accu langere tijd in stilstand te bewaren). De technologie in de accu zorgt dat de accu niet snel verder ontladen wordt waardoor  diepontlading wordt voorkomen.

Tip 4: Onderhoud

Houdt de ventilatie openingen om de behuizing van de accu vrij van vuil. Een accu wordt warmer zodra deze langer wordt gebruikt. Deze warmte tast na verloop van tijd de cellen aan. Het is daarom belangrijk dat de accu tijdens gebruik, maar ook tijdens het laden, zichzelf goed kan blijven koelen. Check na elk gebruik de ventilatieopeningen van je accu en zorg dat je eventueel vuil wegveegt van de ventilatieopeningen. Interessant om te weten is dat het koelsysteem dat EGO voor alle accu’s heeft uitgedacht anders werkt dan de meeste andere leveranciers. Hieronder vallen het boogvormige ontwerp, de bevestiging van de accu aan de buitenzijde van de machine maar ook de inkapseling van elke individuele cel met een actief koelend materiaal.    

Tip 5: Laat je accu in de lader tot de ventilator is uitgeraasd

Haal de accu pas van de lader zodra alle indicatielampjes branden en de ventilator geen geluid meer maakt. Wanneer het lijkt of de lader gereed is, maar de ventilator blaast nog, is deze bezig met het kalibreren van de cellen uit de batterij, ofwel zorgen dat alle cellen op hetzelfde spanningsniveau worden gebracht. Doe je dit niet en het spanningsniveau tussen de cellen verschilt, dan kan de accu in storing raken. 

Tip 6: Pas de capaciteit van de accu aan op de machine

Heb je een machine die veel capaciteit vraagt zoals een kettingzaag of een bladblazer, zorg dan dat je hier de juiste capaciteit accu voor gebruikt. Als je een accu met een kleine capaciteit in een veeleisende machine stopt, dan kun je vaak niet het uiterste van je machine vragen. Bovendien is de accu veel sneller leeg. En het laat zich al raden, als vaker moet laden en zit je eerder aan het maximale aantal laadcycli van de accu en beleef je korter plezier van je accu.

Meer weten over EGO? Klik hier.