Ego
Favoriet

Brandstof of accu?

Nog niet eens zo heel lang geleden draaide het merendeel van de tuinmachines op een krachtige brandstof aangedreven motor. Maar door klimaatverandering zijn we gaan kijken naar alternatieven, waaronder accutechnologie. In de professionele sector werden accu tuinmachines in het begin nog niet echt omarmt; een brandstof aangedreven variant was nu eenmaal krachtiger. Maar wat is tegenwoordig de stand van zaken? We geven je graag een toelichting op basis van de whitepaper en Het Rapport dat EGO de afgelopen jaren heeft uitgewerkt op basis van een objectieve studie.

Nog niet eens zo heel lang geleden draaide het merendeel van de tuinmachines op een krachtige brandstof aangedreven motor. Maar door klimaatverandering zijn we gaan kijken naar alternatieven, waaronder accutechnologie. In de professionele sector werden accu tuinmachines in het begin nog niet echt omarmt; een brandstof aangedreven variant was nu eenmaal krachtiger. Maar wat is…

Wet- en regelgeving

Volgens de klimaatdoelen van de overheid moet Nederland in 2030 55% minder broeikassen uitstoten ten opzichte van 40 jaar geleden. Vanaf volgend jaar zullen daarom o.a. in veel steden zero-emissiezones worden ingesteld waarin geen vervuilende bedrijfs-, bestelauto’s en vrachtwagen meer zijn toegestaan. Voor brandstof aangedreven machines is er nog geen wet- en regelgeving opgesteld en dat is best vreemd want een test uit 2011 wees al uit dat een 4-takt bladblazer vele malen meer stikstofoxice, stikstofdioxide en koolstofdioxide uitstootte dan de motor van een ford V8 pick-up. Als je nagaat, dat je met je neus vrij dicht op de uitstoot van een brandstof aangedreven bladblazer staat, is dit niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor je eigen gezondheid!

Milieubewuste opdrachtgevers

Er komen steeds meer opdrachtgevers die eisen stellen aan het gebruik van tuinmachines die minder milieuvervuilend zijn. Niet voor niets heeft de afgelopen jaren een kentering plaatsgevonden in het gebruik van accu tuinmachines. Hierbij hebben professionele gebruikers steeds meer benzine machines vervangen voor een accu variant. Gelukkig staat ook de techniek niet stil en zijn een heel aantal accu tuinmachines uit professionele series al net zo krachtig als hun brandstof aangedreven varianten. Ook kun je er steeds langer mee werken, vooral de machines die zijn voorzien van Peak Powertm technologie. Hierbij wordt de kracht van twee accu’s gebruikt om de machine van vermogen te voorzien.   

Kostenvergelijking brandstof vs EGO Power+

We noemden zojuist al even hoe slecht de dampen van een brandstof tuinmachine voor je gezondheid zijn. Neem daarbij ook de geluidsoverlast en de trillingen die een dergelijke machine veroorzaken en de keuze voor accu hoeft niet zo moeilijk meer te zijn. Temeer daar het ook financieel een behoorlijk voordeel oplevert, zo tonen onderstaande cijfers. Het onderhoud en de brandstofkosten zijn namelijk zo hoog dat je hier in 5 jaar, uitgaande van 3 professionele machines met gemak €9.000 op kunt besparen.

In bovenstaand voorbeeld is uitgegaan van een professionele HTX7500 heggenschaar, de professionele STX3800 trimmer en een LBX6000 professionele bladblazer inclusief draagharnas snellader in vergelijking met een gelijkwaardig alternatief of brandstof. We zijn uitgegaan van een gebruik van 6 uur per dag gedurende 170 dagen per jaar. Kortom als je nog niet met al je machines bent overgestapt, wat houdt je dan nog tegen?