Ego
Favoriet

Hoe laadt je 90 accu’s op met één lader en dus één stekker?

Nu steeds meer hoveniers en tuinaannemers met accu machines werken, komt een praktisch probleem om de hoek kijken; het laden van al die accu’s. Want hoe doe je dit als je een grote hoeveelheid accu’s elke dag weer volledig opgeladen ter beschikking moet stellen aan je onderhoudsploeg?

Nu steeds meer hoveniers en tuinaannemers met accu machines werken, komt een praktisch probleem om de hoek kijken; het laden van al die accu’s. Want hoe doe je dit als je een grote hoeveelheid accu’s elke dag weer volledig opgeladen ter beschikking moet stellen aan je onderhoudsploeg?

Snoerenbende en maximale belasting van de elektriciteitsgroep

De meest voor de hand liggende oplossing om een grote hoeveelheid accu’s te laden is het aanschaffen van meerdere laders. Het grote nadeel hiervan is dat iedere lader een stekker heeft en daarmee dus een plek in het stopcontact nodig heeft. Naast dat je op deze manier met heel veel kabels en snoeren te maken hebt, zit je met 10 laders (afhankelijk van het soort lader) al snel  aan de maximale belasting van 3500 W die je op één groep kunt laten lopen. Dit betekent een extra investering in je elektriciteit infrastructuur. Een andere optie is om de accu in de lader om te wisselen zodra deze geladen is. Maar ook dit is geen ideale oplossing… 

200 Ah laden binnen 12 uur

Het kon daarom ook niet uitblijven dat er een antwoord op dit probleem moest komen. Fabrikant EGO Power+ komt dit voorjaar met een baanbrekend laadsysteem op de markt: de PGX1600E-H. Deze lader met een output van 22 ampère is geen snellader, maar een reguliere lader die sequentieel tot 250Ah aan energie laadt. Ofwel 100 accu’s van 2,5 Ah of 20 accu’s van 12 Ah of welke andere combinatie dan ook. Zoals gezegd is het geen snellader, maar wel een ideaal systeem om buiten werktijd de hele accuvloot weer volledig op te laden binnen 10 tot 14 uur (afhankelijk van de hoeveelheid ampères die je wilt opladen). 

Hoe werkt het?

De lader sluit je aan op een docking station (PGX3000D) dat ruimte biedt aan drie willekeurige draagbare EGO accu’s. Het maakt niet uit welke EGO accu je hier in stopt, het is namelijk compatibel met het volledige EGO assortiment (2,5 tot 12 Ah accu’s). Dit docking station kun je vervolgens weer aansluiten op een volgend dock en zo in totaal 30 docks aansluiten op die ene lader. De accu’s worden per docking station geladen. Zodra alle accu’s uit het ene dock vol zijn, wordt er automatisch doorgeschakeld om het volgende dock te laden enz.

Laat je fantasie de vrije loop

Hoe en waar je het oplaadsysteem wilt gebruiken is volledig flexibel. De docking stations kun je monteren aan de muur met een E-track rail. Dit kan zowel in je werkplaats als ook in een bedrijfsbus. De lader is voorzien van IoT Bluetooth en Wi-Fi connectiviteit dat informatie verschaft over o.a. het laadproces en waarmee je de volgorde van laden kunt beheersen.

Wil je meer weten over EGO Power+, klik dan hier.