Ego
Favoriet

Oerend Hard

De één vindt het prachtig; de ronkende motoren en het geluid van ogenschijnlijke kracht die je in handen hebt met een brandstof aangedreven tuinmachine. De ander heeft een hekel aan het geluid en de trillingen van deze machines. En omstanders…, tja, die irriteren zich vooral aan de geluidsoverlast. Maar sta jij wel eens stil bij de gezondheidsrisico’s die het werken met tuinmachines aangedreven door een motor (vooral brandstof motoren) met zich meebrengen? 

De één vindt het prachtig; de ronkende motoren en het geluid van ogenschijnlijke kracht die je in handen hebt met een brandstof aangedreven tuinmachine. De ander heeft een hekel aan het geluid en de trillingen van deze machines. En omstanders…, tja, die irriteren zich vooral aan de geluidsoverlast. Maar sta jij wel eens stil bij…

Veiligheid en gezondheid

Geluidoverlast, uitstoot van schadelijke stoffen en een te hoog trillingsniveau kan leiden tot tal van gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan gehoorschade, luchtwegaandoeningen en gewrichtsklachten. Werk je als hovenier met motorisch aangedreven handgereedschap, dan heb je hier automatisch mee te maken. De hoogste tijd om nog eens uit te leggen waar je nu precies op moet letten.

Geluid

Een belangrijke eigenschap om op te letten is het aantal decibel dat de machine produceert. Is dit meer dan 80 dB(A) en wordt je hier langdurig aan blootgesteld, dan heb je grote kans om op termijn gehoorschade op te lopen. Om je een idee te geven hoeveel 80 dB(A) is kun je aanhouden dat wanneer je op 1 meter afstand van iemand staat en je hem niet meer kunt verstaan, het geluid boven 80 dB(A) ligt. Je kunt verschillende dingen doen om gehoorschade te voorkomen:

  1. Draag de juiste gehoorbescherming, die ervoor zorgt dat het geluid wordt teruggebracht tot onder de grenswaarde van 80 dB(A).
  2. Zorg dat je minder lang wordt blootgesteld aan hoge dB(A) waarden. Met elke toename van 3 dB(A) halveert de blootstellingstijd waarmee het nog verwantwoord is om met de machine te werken. Dus met 80 dB(A) kun je 8 uur onbeschermd werken. Bij 83 dB(A) mag je nog maar 4 uur onbeschermd werken en bij 86 dB(A) is dat nog maar 2 uur, etc..
  3. Stap over op machines die minder geluid produceren, zoals accu aangedreven machines.    

Vibraties

Werk je veelvuldig met kettingzagen, bosmaaiers en heggenscharen, let dan ook op het vibratie niveau van de machine (uitgedrukt in m/s2). Ook hiervoor geldt weer dat benzine aangedreven machines aanzienlijk meer trillingen veroorzaken dan accu varianten. Voor hand- en armtrillingen is de actiewaarde op 2,5 m/s2 vastgesteld bij 8 uur blootstelling.

Nu zul je misschien denken, wat kunnen die vibraties nu voor kwaad doen? Helaas meer dan je denkt. De trillingen kunnen namelijk beschadigingen veroorzaken aan bloedvaten, zenuwen, botten, spieren of gewrichten. Hierdoor kun je op den duur moeite krijgen om kleine dingen op te pakken met uiteindelijk totale gevoelloosheid. En is de schade eenmaal aangericht, dan is deze niet meer ongedaan te maken. Trillingen op het werk zijn te voorkomen door goed te kijken met welke machines je werkt. Hierbij kan de overstap op accu een slimme keuze zijn.  

Kracht onder de loep

Zo’n herriemakende tuinmachine lijkt qua geluid misschien wel een krachtpatser om mee te werken. Maar een heel groot gedeelte van de energie gaat onderweg verloren voordat deze het onderdeel bereikt dat de uiteindelijke werkzaamheden uitvoert. Bij een accu tuinmachine is die energie overdracht vele malen effectiever er gaat dus veel minder energie onderweg verloren. Accumachines maken dus wel minder geluid, maar dat wil niet zeggen dat ze dus minder krachtig zijn. Natuurlijk zijn er brandstof motoren die krachtiger zijn dan accumotoren. Maar een heel aantal accu tuinmachines doen tegenwoordig niet meer onder voor benzine. Dus is het nog wel nodig om met schadelijke brandstofmachines het groen te onderhouden? Wij hopen je te hebben geïnspireerd een duurzame keuze te maken.

Meer informatie vindt je op egopowerplus