De GEMINI Powered by SAC melkt een koe goed en volledig uit
Biologische melkveehouder Lars Remme Larsen gebruikt de robuuste en gebruiksvriendelijke melkrobot, Gemini Powered by SAC, al drie maanden, Het idee achter de robot kan geen enkele andere robot op de markt bieden, zegt Torben Pedersen van SAC Center Vest (Denemarken), die de robot heeft geleverd.
Biologische melkveehouder Lars Remme Larsen gebruikt de robuuste en gebruiksvriendelijke melkrobot, Gemini Powered by SAC, al drie maanden, Het idee achter de robot kan geen enkele andere robot op de markt bieden, zegt Torben Pedersen van SAC Center Vest (Denemarken), die de robot heeft geleverd.
Bij de hoofdfoto: Alex Rudenko, agrarisch medewerker op de boerderij, werkt het meest met de melkrobot. Hij geeft aan dat de robot heel eenvoudig en gemakkelijk in z’n gebruik is.
De Gemini Powered by SAC is verantwoordelijk voor het melken van ongeveer 50 van de 215 koeien van de biologische melkveehouder. We kunnen tot 60 koeien gaan, zegt Lars Remme Larsen.
De melkrobot is snel en eenvoudig te installeren. Er zijn maar weinig aanpassingen nodig in de stal, er hoeft bijvoorbeeld geen aparte robotruimte te worden gebouwd. De robot is toegankelijk, makkelijk te bedienen, te begrijpen en de financiële investering waard.
Enthousiasme op de boerderij
Ook Alex Rudenko – de medewerker op de boerderij die het meest met de robot werkt – is enthousiast. Ik denk dat de robot een goede innovatie is. Het helpt naast het melken van de koeien enorm bij het gezond houden van de koeien. Ze kunnen de robotarm niet zien, dus ontspannen ze zich en geven ze melk. Daarnaast kunnen we alles over de gezondheid van de koe in realtime zien. Zo hebben we meer focus en kunnen we veel beter, makkelijker en sneller eventuele problemen oplossen. Het is heel eenvoudig om de robot te bedienen, het zorgt voor een betere productie en het bespaart geld, zegt Alex Rudenko.
SAC wint op capaciteit
Eerlijk gezegd had Lars Remme Larsen niet verwacht dat het leven als biologische melkveehouder gecombineerd zou kunnen worden met een volledig geautomatiseerde melkrobot.
Lars Remme Larsen heeft sinds 2000 een biologisch boerderij, waar ongeveer 215 koeien lopen, met meer dan 300 hectare. Hij kocht de boerderij in 1996 en bouwde in 2000 een nieuwe vrijstaande stal met een 2×10 SAC visgraatmelkstal. In 2008 zijn ze begonnen met drie keer per dag melken.
– Ik ben nooit echt geïnteresseerd geweest in robots omdat we biologisch boeren. Het vraagt veel aandacht als we koeien gaan beweiden, en dat is zeker een van de uitdagingen bij robots. Maar het werkt ook bij andere melkveehouders, dus dat moeten we leren, zegt de boer, die tot nu toe niets te klagen heeft gehad.
Larssen is uitermate tevreden over de nieuwe melkrobot. In de drie maanden dat hij automatisch de koeien melkt, is er slechts één alarm geweest, wat uitzonderlijk laag is in een opstartperiode, zegt Torben Pedersen van SAC Center Vest. ‘Daar kunnen we trots op zijn’, zegt hij, terwijl de ene koe na de andere, achter hem, rustig naar binnen sjokt om door de robot gemolken te worden.
Lars Remme Larsen legt uit dat het niet lang zal duren voordat er meer robots naar de boerderij komen. In totaal komen er twee enkele en één dubbele Gemini, zodat er uiteindelijk vier koeien tegelijk kunnen worden gemolken.
– De capaciteit is heel hoog en dat was precies de reden waarop SAC het won van de andere leveranciers. We kijken dan ook erg uit naar de komst van de laatste robots, zegt de boer.
Houd het eenvoudig
Volgens Servicemanager Torben Pedersen was de mantra bij het ontwerpen van de nieuwe robot: houd het eenvoudig. – De Gemini biedt alle functionaliteiten die je nodig hebt voor het efficiënt melken. Door het eenvoudige ontwerp is de robot gebruiksvriendelijk. Hij is naast een enkele – ook beschikbaar in een dubbele uitvoering, waarbij er twee koeien naast elkaar staan die gebruik maken van dezelfde robotarm.
Te kort aan arbeidskrachten
Lars Remme Larsen zegt dat we op weg zijn naar een wereld waarbij het gebrek aan arbeidskrachten zal voortduren. Naast het feit dat een melkrobot tijd bespaart en de productiviteit verhoogt, gaat het ook om het veiligstellen van de toekomst in een veranderende wereld. Het zal in de toekomst waarschijnlijk niet makkelijk zijn een melker te vinden, zegt de boer.
– We hebben de robot aangeschaft omdat we het gebrek aan mankracht begonnen te ervaren. Door over te stappen op een robot hebben we flexibelere werktijden, vertelt de boer. Voor de koeien die niet door de robot gemolken worden, wordt de SAC 2×10 visgraat melkstal gebruikt. Deze melkstal functioneert goed, maar kost in verhouding tot de robot veel meer manuren. We waren voorheen 3 keer per dag 4 uur bezig met het melken van de koeien. De SAC 2×10 visgraat melkstal wordt binnenkort vervangen door Gemini’s.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de Gemini Powered by SAC, bezoekonze website of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.