Om een koe voor een behandeling in een strohok eenvoudig vast te zetten, heeft Royal de Boer een vangbox ontwikkeld. Met het hek kun je in je eentje een koe vangen en vastzetten. Het idee voor de box deed Royal de Boer op in Duitsland. Een medewerker van het bedrijf heeft als afstudeeropdracht een nieuwe variant hierop ontworpen.
Royal de Boer Stalinrichting uit Leeuwarden (Frl.) komt met de Vangbox: een hulpmiddel om koeien in een strohok makkelijk te kunnen vangen. Er zijn drie uitvoeringen leverbaar.
In het project Spoelen met water voor reductie van ammoniakemissie uit melkveestallen wordt onderzocht of het spoelen van de stalvloer daarvoor kan worden ingezet. Dat meldt Dairy Campus. Het betreft een nieuw onderzoek in het kader van het programma Integraal Aanpakken.
Met de grote hoeveelheid elektrische apparaten die in de melkstal worden geïnstalleerd, neemt de kans op zwerfstromen toe. Daarvan kunnen koeien last ondervinden. Maatregelen kunnen het voorkomen.
De Ier Daniel Broderick heeft de Cubi-Clean ontwikkeld. De dieselaangedreven driewieler heeft een borstel die mest uit de ligboxen de roosters op veegt.
Het leeggooien, schoonmaken en opnieuw vullen van een klauwbad is vervelend en kost veel tijd. Daarom heeft De Rooij Staltechniek uit Waalwijk (NB.) een verzorgingsbox ontwikkeld die dat automatisch doet. Bij eerdere versies van de Careway Matic moest je het reinigingsproces nog handmatig starten. Bij de nieuwe versie telt een sensor het aantal koeien dat door de bak is gelopen, waarna het verversings- of reinigingsproces automatisch begint. De verzorgingsbox is volledig van rvs en plaats je als vaste opstelling op de roosters in de uitloopgang van de melkstal of -robot.
De definitieve emissiefactor van de Lely Sphere bedraagt 3 kg ammoniak per dierplaats. Met dat getal staat de luchtwasser op de RAV-lijst als code A1.39. Daarmee reduceert het systeem de ammoniakuitstoot uit een rundveestal met 77 procent ten opzichte van een stal met een traditionele roostervloer.
Koeien moeten de ruimte krijgen als ze gaan liggen en staan. In de wei is dat niet zo’n probleem, maar in de stal worden ze daar vooral door de ligboxafscheidingen regelmatig bij gehinderd. Daarom bedacht Rinse Andringa van de Nederlandse stalinrichter Cowhouse de Dreamstall. Het bedrijf won er en passant twee Eurotier-prijzen mee.
Wie geen diepstrooiselboxen heeft, maar wel snel en makkelijker wil strooien komt uit bij een kleine zaagselstrooier. Veehouderij Techniek testte er twee: de Maxi van AG en de SE 250 van Flingk.
Buisventilatie kan een positief effect hebben op het stalklimaat voor jongvee. Maar belangrijk daarbij wel is dat de ventilatietechniek moet zijn afgestemd op het stalontwerp. Anders dreigt overventilatie en dat kan de gezondheid van jonge dieren schaden.
Melkveehouder Joram Hofman stuurt veel elektrische apparaten aan met een app. Het stelt hem in staat om straks zonder stroomkosten te boeren.
De Maatlaat Duurzame Veehouderij is met een jaar ongewijzigd verlengd. Dat heeft het College van Deskundigen Dierlijk besloten. De maatlaat is een certificatiesysteem voor integraal duurzamere veestallen.
Eenvoudige aanpassingen van een bestaande stal leiden al snel tot een hogere melkproductie en een langere levensduur van het vee.
In zijn vorige baan zag Stan ten Have uit Zieuwent (Gld.) bij melkveehouders regelmatig hekwerken in de stal waarvan hij dacht: dat moet beter en goedkoper kunnen. Daarom heeft Ten Have, die in maatschap met zijn vader en broer boert, inmiddels achter de ligboxenstal een werkplaats ingericht waarin hij onder de naam Ten Have Agrotechniek verschillende innovatieve hekwerkvarianten ontwikkelt en in elkaar last. Veehouderij Techniek bekeek de dubbele uitschuifbare en draaibare slagboom.
Op Dairy Campus in Leeuwarden is op verschillende manieren een grote hoeveelheid water op de stalvloer gebracht. De ammoniakemissie is daardoor tot 40 procent gereduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.