BouMatic
Favoriet

In alle rust: melken op twee locaties

Ontmoeting met de maatschap Berenpas-van Middelkoop

Maatschap Berenpas – Berenpas van Middelkoop melkt op twee locaties zo’n 235 koeien. Op de locatie in Warnsveld worden 115 koeien gemolken in een 2×20 Swing-Over van Boumatic, op de locatie in Vorden gaan de 120 koeien gemiddeld drie keer per dag door een Gemini robot met een enkele óf een Gemini met een dubbele box.

Ontmoeting met de maatschap Berenpas-van MiddelkoopMaatschap Berenpas – Berenpas van Middelkoop melkt op twee locaties zo’n 235 koeien. Op de locatie in Warnsveld worden 115 koeien gemolken in een 2×20 Swing-Over van Boumatic, op de locatie in Vorden gaan de 120 koeien gemiddeld drie keer per dag door een Gemini robot met een enkele óf…

“We wilden binnen een uurtje klaar zijn met melken en dat lukt in deze melkstal”, vertelt Jorian Berenpas op de locatie in Warnsveld. “We hebben voor Boumatic gekozen vanwege de robuustheid. Bovendien is er weinig geluid tijdens het melken en dat komt de rust ten goede. En door de gekartelde putrand heb je het grote voordeel dat je recht achter de koe kunt staan, op 90 graden”, aldus Berenpas.

“BouMatic Gemini en Swingover melksysteem – Maatschap Berenpas – van Middelkoop”

Op de andere locatie in Vorden melkt Berenpas met twee robots. De Maatschap heeft daarvoor gekozen, omdat het woonhuis bij de stal in Warnsveld staat. In Vorden worden de 120 koeien in twee groepen gemolken. “Met name het tussen de achterbenen melken sprak ons erg aan”, vertelt Berenpas. “Met de robots hebben we tijd om ook de andere werkzaamheden goed te kunnen doen. En als er een keer iets is met een van de robots, dan lopen we niet meteen achter de feiten aan omdat we twee robots hebben.”

Met gemiddeld drie melkingen per dag is de druk op de uiers minder. Berenpas: “Daardoor zien we dat de hoogproductieve koeien sneller aan de top komen en ook langer aan de top blijven. Ze blijven langer de hoge productie vasthouden dan dat ze in de melkstal deden.” Door de capaciteit van de twee robots met in totaal drie boxen, hoeven de koeien bijna nooit te wachten en hebben ze alle vrijheid om de robot in te lopen.

“Dat geeft veel rust. In de oude melkstal moest op bepaalde momenten alles in een keer gebeuren, dat hoeft nu niet meer. Nu loopt het continu door.”