Lely
Favoriet

“Morgen willen wij het beter dan vandaag”

In het Brabantse Heusden, aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel, ligt het bedrijf van Eric en Marga Smits en hun 2 kinderen Luuk en Sanne. Het is een gemengd bedrijf met 120 melkkoeien en 160.000 vleeskuiken plaatsen, verdeeld over twee locaties. Zelf wonen ze sinds 2007 bij het melkveebedrijf, waar ze sindsdien met twee Lely A3 Astronaut melkrobots melken en de stalvloer wordt schoongehouden door de Lely Discovery mestrobot. Bij beide bedrijfstakken gaan ze erg secuur te werk en dat is op allerlei vlakken terug te zien.

In het Brabantse Heusden, aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel, ligt het bedrijf van Eric en Marga Smits en hun 2 kinderen Luuk en Sanne. Het is een gemengd bedrijf met 120 melkkoeien en 160.000 vleeskuiken plaatsen, verdeeld over twee locaties. Zelf wonen ze sinds 2007 bij het melkveebedrijf, waar ze sindsdien…

Sinds 1988 zat Eric in maatschap met zijn ouders. Op dat moment boerden zij nog midden in Heusden. In het jaar 2000 is hij getrouwd met Marga en is ook zij in het bedrijf gekomen. Vanaf 2003 hebben ze het bedrijf overgenomen. In 2007 kreeg men de kans om op de huidige locatie hun melkvee te gaan houden. In een half jaar tijd is het bedrijf van een aardappelschuur opgebouwd tot een koeienstal, jongveestal, veldschuur en woonhuis. Ze zijn hier meteen begonnen met automatisch melken. Inmiddels hadden ze al een tijdje geleden een pluimveebedrijf gekocht. “We hebben dus eigenlijk twee volwaardige bedrijven”, vertelt de veehouder. In de eerste drie jaar zijn ze hier naar 100.000 vleeskuikens gegroeid. In 2012 hebben ze dat aantal nog eens opgeschaald naar 160.000.

Op het melkveebedrijf hebben ze 25 uur per week een medewerker in dienst en nog twee jongens en zoon Luuk die in de weekenden komen werken. De rest doet het stel samen. Marga doet de kalfjes tot ze vier maanden oud zijn en het papierwerk, de medewerker doet ’s morgens alles rondom de koeien en Eric doet de kippen. Daarnaast probeert hij ervoor te zorgen dat het personeel kan blijven werken. Dit doet hij door alles goed voor te bereiden en te zorgen dat er altijd voldoende op voorraad is.

De robots nemen natuurlijk ook een groot deel van het werk uit handen. “We hebben voor melkrobots gekozen vanwege het arbeidsgemak. Anders hadden we nog meer personeel nodig. Ook ben ik nu niet gebonden aan vaste tijden in de ochtenden en avonden”, geeft Eric aan. Om de robots zo optimaal mogelijk te laten draaien, vraagt de veehouder vaak advies aan de Farm Management Specialist (FMS) van het Lely Center. “Ik wil het managementprogramma kennen en begrijpen. Onze FMS adviseur Guus van Lely Center Venray helpt me dan, zodat ik er makkelijk mee kan werken. T4C had ik goed onder de knie,” zegt de veehouder trots. Inmiddels is ook Lely Horizon geïnstalleerd en gaan ze hiermee aan de slag.

“Die manier van werken probeer ik ook mee te nemen bij het melkvee”

Bij het pluimveebedrijf moet men secuur te werk gaan om goede resultaten te halen en ziektes te voorkomen. “Die manier van werken probeer ik ook mee te nemen bij het melkvee. De melkrobots poetsen we ’s morgens én ’s avonds. Alles moet in orde zijn. Met preventief werken probeer ik te structureren en dat ook het personeel te leren. Als er iets niet perfect is, mogen ze dat aangeven. Daar leren we zelf ook van,” geeft Eric aan.

Eén van de voorbeelden van het preventieve werk is het onderhoud aan de melkrobot. De familie Smits heeft tegenwoordig een Masterovereenkomst. Op deze manier zorgen ze ervoor dat ze geen brandjes hoeven te blussen en de robot gewoon blijft draaien. Dat past in hun plaatje van bedrijfsvoering. De robots staan hier volgens de veehouder dan ook bijna nooit stil. Hiermee wil hij bijvoorbeeld voorkomen dat er rare dingen zijn. Zeker als er een piek is bij de vleeskuikens. “Ik wil uren wegstrepen in plaats van erbij krijgen. Dan moet je niet te veel problemen hebben onderweg. We moeten zorgen dat alles in orde is,” concludeert hij.

“Het zorgt echt voor een stukje werkplezier”

De Discovery mestrobot is een ander voorbeeld van het preventieve werk. “Als die een dagje stil staat, zie ik het verschil meteen in de boxen, aan de koeien en aan de roosters. Het zorgt echt voor een stukje werkplezier. Daarnaast is het ook goed voor de gezondheid van de koeien. Door de drogere boxen hopen we minder koeien te krijgen met uierontstekingen,” zegt Eric. “We wilden ook gewoon bij de tijd zijn toen we iets nieuws bouwden,” vult Marge aan.

Eric en Marga gaan zich de komende jaren focussen op het optimaliseren binnen hun bedrijf. Ze vinden het niet de tijd om te groeien en hun bedrijf vinden ze groot genoeg. Elk jaar zitten ze op één moment samen met een aantal organisaties die er mede voor moeten zorgen dat de zaak recht blijft. Zo gaan ze gegrond te werk en liggen alle cijfers op tafel. Gezamenlijk kijken ze naar waar ze zich op moeten focussen. “Het moet eerst optimaal draaien voor je weer stappen kunt zetten. Morgen wil ik beter dan vandaag. Ik ben niet zo snel tevreden. Voor mij is 90% niet voldoende. Dat moet 98 of 99% zijn. Wel moet het natuurlijk leuk blijven voor iedereen. Voor ons en het personeel,” sluit Eric lachend af.