Vicon
Favoriet

Vicon Fastbale – Non stop perswikkelcombinatie

‘’De capaciteit van de Fastbale is tot wel 50% hoger dan bij een conventionele perswikkelcombinatie’’

Het is en blijft een uniek concept, non-stop persen en wikkelen. De Vicon Fastbale perswikkelcombinatie met vaste kamer maakt persen en wikkelen mogelijk, zonder te hoeven stoppen en wachten totdat het net of folie om de baal zit. De praktijk leert dat er hierdoor wel 20 seconden tijdswinst per baal behaald kan worden. In combinatie met een hoge baaldichtheid, is de capaciteit hierdoor per uur tot wel 50 procent hoger dan bij de conventionele vaste kamerpers. Dit maakt de machine erg interessant voor loonwerkers en professionele veehouders die een hoge capaciteit willen behalen.

‘’De capaciteit van de Fastbale is tot wel 50% hoger dan bij een conventionele perswikkelcombinatie’’Het is en blijft een uniek concept, non-stop persen en wikkelen. De Vicon Fastbale perswikkelcombinatie met vaste kamer maakt persen en wikkelen mogelijk, zonder te hoeven stoppen en wachten totdat het net of folie om de baal zit. De praktijk leert…

Hoe werkt het eigenlijk?

De Fastbale heeft twee perskamers, namelijk een hoofdperskamer en voorkamer die ongeveer 2/3 grootte heeft van de hoofdperskamer. Het persen start in de hoofdperskamer, en op het moment dat de baal gevormd is kan het net of de folie rondom de baal worden geplaatst. Normaal gesproken dient de chauffeur nu te stoppen, maar het proces loopt gewoon door omdat de gewasinvoer overgaat naar de eerste voorkamer.

Het concept uitgelegd in 6 stappen:

1. De baal wordt afgeperst in de hoofdperskamer totdat de baaldichtheid bereikt is, net als bij een conventionele pers.
2. Als de baal in de hoofdperskamer de baaldichtheid bereikt heeft, wordt de gewasinvoer naar de voorkamer gestuurd. Tegelijkertijd begint de net/foliebinding van de baal in de hoofdkamer.
3. Wanneer de net- of foliebinding voltooid is in de hoofdkamer, gaat de achterklep open en rolt de baal op de wikkeltafel.
4. De wikkelaar wordt in werkstand gebracht en de baal wordt gewikkeld.
5. Intussen gaat de gewasinvoer gewoon door en wordt de voorkamer gevuld tot de ingestelde baaldichtheid bereikt is.
6. De gewasinvoer en de baal worden naar de hoofdperskamer verplaatst. Hier wordt de baal afgeperst.

Balen van topkwaliteit!

De Vicon Fastbale is voorzien van een extra brede pick-up van 2,2m. Een uniek intern aandrijfsysteem beperkt de totale breedte tot een minimum, met als resultaat dat de pick-up niet verwijderd hoeven worden voor transport. Het SuperCut-snijsysteem met 25 messen beschikt over groep selectie waardoor er gekozen kan worden voor 0, 6, 12, 13 of 25 messen. De DropFloor ondersteunt de veiligheid in geval van verstopping. De grote invoerrotor met 800mm diameter, zorgt voor een reusachtige capaciteit tijdens het laden.

Unieke wikkeltechniek

De speciaal ontwikkelde wikkelaar op de Fastbale moet het non-step persen goed bij kunnen houden. De satellietwikkelaar met twee satellietarmen heeft voldoende capaciteit tot 50 omw/min. De liftconstructie brengt het frame omhoog, waardoor het wikkelproces vlot van start kan gaan. Bij het afleggen van de baal gaat het frame weer omlaag en dankzij de ‘open bek’ constructie wordt de baal snel afgelegd.

De Vicon Fastbale is optioneel beschikbaar met foliebinding. Foliebinding resulteert in bewezen voordelen, zoals betere kwaliteit van het kuilvoer, eenvoudiger opensnijden en voeren van de balen en er blijft minder restafval over. De NonStop technologie van de Fastbale geeft extra voordelen bij het werken met foliebinding. Bij conventionele perswikkelcombinaties moet er gestopt worden om dit te doen, wat tijd kost. Daarnaast heeft het binden van een baal met folie meer wikkelingen nodig vanwege de ‘staart’ die aan het begin van en einde van elke cyclus moet worden gevormd. De Fastbale gaat continue door met persen tijdens het binden, zodat al deze tijd wordt bespaard.

Volautomatische bediening

Onder normale omstandigheden werkt de FastBale automatisch, waarbij alleen het moment van loslaten van de baal bediend wordt door de chauffeur, maar ook dat kan volledig automatisch plaatsvinden wanneer de omstandigheden dat toelaten. De FastBale is standaard volledig compatibel met ISOBUS en kan op elke ISOBUS uitgeruste tractor worden gebruikt zonder een extra terminal. Met de IsoMatch Tellus Pro terminal met touchscreen ziet de chauffeur ‘real-time’ de status van zowel de voorperskamer als de hoofdperskamer en ook de wikkelaar. In één oogopslag is zichtbaar in welke fase de baal zich bevindt.

De Fastbale is veelzijdig. Naast het pers-wikkel proces kan de machine ook balen persen direct uit de hoofdperskamer zonder de balen te wikkelen, voor droge gewassen als hooi of stro. Ondanks deze grote veelzijdigheid is de machine erg compact en wendbaar!

‘’In normale omstandigheden persen we gemiddeld 60 tot 70 balen per uur. Voorheen met een conventionele balenpers was dit tussen de 35 en 40 balen.’’

Wilt u meer weten over de Vicon Fastbale of heeft u interesse in een demo? Neem contact met ons op via onderstaande link of informeer bij uw Vicon dealer!

Klik hier om contact op te nemen