Topcon
Favoriet

Voermanagement helpt de melkveehouder verder

Precisie, daar draait het om bij Topcon-onderneming Digi-Star. Beide bedrijven werken na de overname van Digi-Star door Topcon sinds 2015 samen aan het vereenvoudigen van de werkzaamheden op het erf, het land en in de stal. 

Precisie, daar draait het om bij Topcon-onderneming Digi-Star. Beide bedrijven werken na de overname van Digi-Star door Topcon sinds 2015 samen aan het vereenvoudigen van de werkzaamheden op het erf, het land en in de stal. 

De merknaam Digi-Star is van een gevestigde orde. Met weegsystemen voor de voermengwagen, vochtmeters, de inzet van data en daarmee het verhogen van de melkproductie timmert het bedrijf sinds jaar en dag aan de weg. Daar waar de tools van Digi-Star zich tot voor kort in het hoge prijssegment bevonden, is de strategie nu het lager inzetten qua verkoopprijs en zo een breder publiek trekken. “We richten ons niet alleen meer op de grote melkveebedrijven, maar willen ook een connectie creëren met de kleinere melkveehouders. Want ook op die bedrijven komt iedere maand een voeradviseur met tekst en uitleg”, vertelt salesmanager Bert Coppelmans. Volgens hem is het bezoek van een voeradviseur niet zo frequent nodig. “Met de tools van Digi-Star heeft de boer zelf inzicht in zijn voermanagement. Wat wordt er gevoerd? Hoeveel? We geven inzicht in de werkelijk gevoerde data. Uiteraard kan een voeradviseur daar ook z’n voordeel mee doen, maar het is uiteindelijk de taak van de boer een goed uitgekiend rantsoen aan de juiste koe te voeren.”

Coppelmans hoopt met de nieuwe strategie ook de melkveehouders aan te spreken die niet echt bezig zijn met voermanagement. “Er is een groep boeren die heel fanatiek met voeren bezig is. Die boeren hebben inzicht en zijn op de hoogte van de kostprijs, de hoeveelheden en de resultaten als het gaat om productie. Maar er is ook een groep die al jaren op dezelfde manier hetzelfde rantsoen voert. Dat kan anders, want hoogstwaarschijnlijk kan die groep veel meer uit dezelfde kilo’s voer halen.”

TAP FEED uitgelicht

TAP FEED is een van de oplossingen uit het programma van Digi-Star en is een opvolging van de breed bekende TMR Tracker software. Het is een in de cloud geplaatste oplossing die de helpende hand biedt tijdens het voeren, bij het beheersen van voerkosten, het bevorderen van efficiëntie en het verbeteren van de productie. Voercomponenten, recepten, productiegroepen en voermengwagen-informatie worden via de PC ingevoerd. Via de TAP FEED App heb je alle laadinformatie bij de hand in het laadvoertuig of op de voermengwagen. De TAP FEED App of weegindicator toont de te voeren componenten en het gewicht aan en ook de bijbehorende groepsinformatie. Bij het voeren worden de daadwerkelijke geladen en gevoerde gewichten opgeslagen en teruggestuurd via mobiel internet of WiFi.

Door de samenwerking met machinefabrikanten en voerproducenten zijn de ontwikkelaars bij Digi-Star op de hoogte van de technische eisen uit de markt. Alle ontwikkelingen worden 100 procent ontwikkeld met input uit de markt, ofwel “Voice of the Customer”.

Meer informatie? Kijk dan op https://www.topconpositioning.com/nl/feed-your-way-nl 

Alles wat je moet weten over precisievoeren in 1 helder overzicht, incl. mogelijkheden, toepassingen en vereisten? Download het e-book!