Topcon
Favoriet

Winst halen met optimale voerbalans

Het rantsoen van melkvee is, als het goed is, elke dag hetzelfde. Het tijdstip waarop er gevoerd komt ook overeen met de dag ervoor en de dag daarvoor. De hoeveelheid voer voor het hek kan nog wel eens verschillen, en dat terwijl er met preciezer voeren een goede voerbalans ontstaat waarmee winst is te behalen.

Het rantsoen van melkvee is, als het goed is, elke dag hetzelfde. Het tijdstip waarop er gevoerd komt ook overeen met de dag ervoor en de dag daarvoor. De hoeveelheid voer voor het hek kan nog wel eens verschillen, en dat terwijl er met preciezer voeren een goede voerbalans ontstaat waarmee winst is te behalen.

Een melkveerantsoen bestaat over het algemeen uit kuilgras, snijmaïs, mineralen en krachtvoer. Hoe preciezer er wordt gedoseerd, hoe meer baat de koe en de melkveehouder erbij hebben. Een uitgebalanceerd rantsoen komt de gezondheid én de productie van de koe ten goede. Zijn die twee zaken op orde, dan kan de melkveehouder daar van profiteren. Want stel, je voert elke dag een kilo of 50 te veel maïs. De koeien zullen dat consumeren, maar zie je die 50 kg mais terug in de productie? Waarschijnlijk niet. Om die reden is het zonde om te veel te voeren, want de input is uiteindelijk hoger dan de koeien eigenlijk nodig hebben. Reken maar eens uit wat een dagelijks te hoge dosering maïs kost op jaarbasis…

Korte terugverdientijd

De uitdaging bij precies voeren komt vooral aan het licht in drukke periodes waarin er bijvoorbeeld gezaaid of geoogst moet worden. Het voeren is dan even geen prioriteit. Past u bijvoorbeeld het rantsoen aan als u een of meerdere dieren uit de groep haalt? Zeker in drukke periodes wordt dit vaak vergeten of niet gecommuniceerd met de persoon die voert. De exacte hoeveelheid te voeren ingrediënten is bekend, dus is het een kleine stap om die cijfers om te zetten in een precieze voermethode. De mythe dat het aanschaffen van een weegsysteem gepaard gaat met een flinke investering, is niet voor niets een mythe. Het is namelijk niet duur. Alleen al door die bak te veel aan maïs te besparen, is de terugverdientijd zeer kort.

Met de slimme indicator van Topcon, is het mogelijk om de gewenste hoge mate van precisie te behalen. De indicator is eenvoudig te koppelen aan een smartphone of tablet. Het laadproces is vanuit de cabine inzichtelijk en makkelijk aan te passen. Per ingrediënt wordt aangegeven hoeveel kilogram geladen moet worden. Het systeem telt terug totdat de gewenste kilo’s van elk ingrediënt geladen is.  Alle zaken die met voeren te maken hebben, zijn in TAP-Feed te beheren. Zoals voerlijsten, voergroepen en de gewenste mengtijd. Met de tool is het eveneens mogelijk om voerrapporten te delen met bijvoorbeeld de voeradviseur. Gaat een medewerker voeren? Dan ziet diegene in de TAP-Feed app precies wat er moet gebeuren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van TAP-Feed? Topcon is aanwezig op de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen op 25, 26 en 27 oktober 2022 in de evenementenhal (hal 2) in Hardenberg.

Topcon – Feed your way

Alles wat je moet weten over precisievoeren in 1 helder overzicht, incl. mogelijkheden, toepassingen en vereisten? Download het e-book!