De Deense stalinrichter Staldmæglerne heeft een koelsysteem ontwikkeld voor in het koematras. De koeling werkt automatisch en moet hittestress voorkomen.
Stalinrichter Dan Egtved presenteert op Agromek een rubberen mat voor op de stalvloer. De mat heeft een helling van 3 procent en stuurt urine en mest richting sleuven. Dat moet de uitstoot verminderen.
Hanskamp presenteert volgende week op Eurotier de L’port Electric. Het is een elektrische variant van het bestaan L’port sluithek voor bij het krachtvoerstation.
Ten Have Agrotechniek uit Zieuwent (Gld.) introduceert een nieuwe elektrisch hefhek. Het hek wordt geleverd met een afstandsbediening, waardoor het vanuit de hele stal te bedienen is.
De Spinder Track maakt gebruik van een railsysteem voor de groepsindeling in een ligboxenstal. De stalinrichter uit Drachten wint met de noviteit een zilveren medaille op Eurotier 2024.
Het Duitse Patura heeft een geïsoleerde buizenklem gemaakt. Dat moet voorkomen dat metalen hekken en buizen versneld corroderen zodra ze in aanraking komen met stromest in stallen waar zwerfstromen aanwezig zijn.
De vakjury heeft in totaal vier gouden medailles uitgereikt op Eurotier. Een van die medailles gaat naar Förster-Technik. Het Duitse bedrijf wint met CalfGPT, een systeem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie bij het herkennen en verzorgen van individuele kalveren.
De Deense stalinrichter Cow-Welfare ontvangt op Eurotier, de beurs die van 12 tot en met 15 november plaatsvindt in Hannover, de gouden medaille voor de Flex Air Stall. Met de innovatie wordt frisse lucht rechtstreeks in de ligbox geblazen.
Lely introduceert Zeta, een stalmonitorsysteem dat de activiteiten van koeien in de stal in de gaten houdt en dat tot doel heeft om het dierenwelzijn te verbeteren. Zeta maakt gebruik van camera's, ledverlichting, kunstmatige intelligentie en slimme algoritmen.
Emmy Heilersig runt samen met haar ouders een melkveebedrijf in Markelo (Ov.). Het bedrijf melkt ongeveer 125 koeien en doet dat sinds april met robots.
De koe die je zoekt is bij nieuwe koepositiebepalingsystemen niet meer herkenbaar als een stip op een digitale plattegrond. Tegenwoordig licht een lampje op in de hals- of oorsensor.
Daan Ketelaars en zijn compagnon Jos Rijkers bouwden afgelopen jaar een nieuwe stal. Het bedrijf, Trentmilk VOF in Erp (NB.), heeft 200 melkkoeien. Bijzonder is dat de melktechniek is weggewerkt onder de melkstal.
Een opdrijfhek of wachtruimteverkleiner zorgt ervoor dat je de capaciteit van een (draai-)melkstal volledig kunt benutten. Waarop moet je letten bij de aanschaf ervan en de inrichting van een nieuwe wachtruimte?
Vogels vreten van het voer, schijten alles onder en veroorzaken onrust in de stal. Henry Molenaar vond een oplossing: een laser.
"Voorheen vulden we de diepstrooiselboxen met een shovel en een strooibak. Dan moesten de koeien telkens naar de ene kant van de stal om de boxen aan de andere kant te vullen. Mijn wens was om dat anders te doen."