In de eerste aflevering van de vernieuwde serie Stalbezoek nemen we een kijkje op melkveebedrijf Lage-Bijssel in Doornspijk. Melkveehouder Wim Bonestroo vertelt over onder meer de groeiambities, de monovergister op het bedrijf, mestverwerking en toekomstperspectief.
In de eerste aflevering van de vernieuwde serie Stalbezoek gaat Veehouderij Techniek op bezoek bij Melkveebedrijf Lage-Bijssel in Doorspijk (Gld.). Het bedrijf melkt 330 koeien en heeft plannen om te groeien.
In de serie Roestvrijstaal vertellen ondernemers over hun bedrijf, de keuzes die zij maken en over nieuwe aanwinsten. In aflevering 1: de RMH zelfrijdende voermengwagen van Den Hartog.
Ieder jaar investeren ondernemers in machines. Met welke reden? En hoe bevalt de nieuwe aanwinst? Het antwoord op die vragen wordt gegeven in de nieuwe serie Roestvrijstaal waarin we op bezoek gaan bij melkveehouders en akkerbouwers die sinds kort in het bezit zijn van nieuwe materieel.
Gerjo Koskamp melkt in het Gelderse Halle 30 koeien. Op het biologische dynamische bedrijf lopen de dieren zo goed als het hele jaar buiten. En zijn ze binnen, dan hebben de koeien én kalveren een heuvelstal tot hun beschikking.
De familie Klein Koerkamp heeft een VrijLevenStal gebouwd: een stal zonder beton, staal en roosters waar de koeien op drainagezand lopen. Wat deze stal extra bijzonder maakt is zijn ronde vorm.
Het principe van de beregeningshaspel is niet nieuw. Het Deense principe waarbij de haspel bij het oprollen voortbeweegt en de slang volgt, kennen we van Fasterholt en Agrometer. Wat de Economic 110-520 bijzonder maakt, is dat het oprollen en voortbewegen elektrisch gebeurt.
In juni 2021 werd de Samasz bandhark voor het eerst in Nederland in gebruik genomen om ervaring op te doen in het Nederlandse gras. Bijna een jaar later is de Falco 2 terug in het land om de nieuwe aanpassingen aan de bandhark te testen.
Het was de blikvanger op de stand van Pöttinger op Agritechnica in 2019: een dubbele rotorhark met onder elke rotor een glijslof in plaats van een wielstel. Flowtast noemt de Oostenrijkse fabrikant de vondst die de bodemvolging op een hoger plan moet brengen.
De messenbalk staat opnieuw in de belangstelling. De hergroei van het gras is beter en de messenbalk spaart amfibieën en insecten. Daarbij is de techniek sinds de jaren vijftig flink verbeterd.
Maatschap Logtenberg in Heino (Ov.) heeft de nieuwe Delaval E300 melkcarrousel in gebruik genomen. De 40 stands buitenmelker melkt 160 koeien per uur. Melkveehouder Logtenberg vertelt over zijn bedrijf, de keuze voor een melkcarrousel, de toekomst en zijn ambities.
Het CowToilet van Hanskamp staat sinds deze maand op de RAV-lijst (Regeling ammoniak en veehouderij). Het koeientoilet is daarmee het eerste product op de lijst dat geen vloer is.
Maatschap Deiman-Ottens in Stadskanaal heeft met de nieuwe stal vol ingezet op automatisering. Voor de toekomst en om een efficiëntieslag te maken in arbeidsuren.
Het plaatsen van de kunststof verdeelstukken op een triple-melkslang kost veel kracht. Melkrobotmonteur Rene Groenen kreeg daardoor last van zijn polsen. Om die reden bedacht hij een handig hulpmiddel waarmee hij snel en eenvoudig de slang tussen de tepelbeker en robot kan vervangen.
Rene Groenen is melkrobotmonteur bij DeLaval-dealer Leenaerts Agro Techniek in Gilze (NB.). Groenen bedacht een hulpmiddel om het onderhoud aan VMS-melkers te vereenvoudigen. Met de tepelbekertool kun je tepelvoeringen zowel monteren als demonteren.