Favoriet

Algemeen

Lichte daling ziekteverzuim agrarische sector

Het ziekteverzuim in de agrarische en groene sector is gedaald van 3,8 procent in 2012 naar 3,5 procent in 2013. Dat blijkt uit cijfers van SAZAS, de verzekeraar in de agrarische sector.

“Een positieve ontwikkeling”, aldus Frank Crucq, werkgeversvoorzitter van het bestuur van SAZAS. Wel houdt hij een slag om de arm. .De ontwikkeling is dat de gemiddelde leeftijd in onze sector stijgt. Dat betekent dat werknemers ouder worden. Oudere werknemers zijn niet vaker ziek, maar als er iets aan de hand is, duurt het in de regel vaak langer voordat de werknemer hersteld is.”

“De aanpak van verzuim is een gezamenlijke inspanning van werkgever en werknemer”, zegt Marcella Bense, werknemersvoorzitter van het SAZAS bestuur en bestuurslid FNV. “Een goede verzuimaanpak vertaalt zich dus terug in de verzuimcijfers. Door onze gezamenlijke inspanningen steekt onze sector met een laag verzuim gunstig af ten opzichte van andere sectoren.”

De top drie klachten zijn klachten aan het bewegingsapparaat (geheel dat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen), de rug en daarna psychische klachten. In 2013 gebeurden er meer ernstige bedrijfsongevallen met verzuim of blijvend letsel tot gevolg. Het blijft, zo meldt SAZAS, belangrijk te investeren in veiligheid in en om het bedrijf.

Foto: SAZAS