Favoriet

Bedrijfsnieuws

Grimmige stemming wint terrein in mechanisatiesector

De neerwaartse trend in de Europese mechanisatiesector wint terrein. Voor de zevende maand op rij is de stemming verslechterd en verwachten veel fabrikanten een dalende omzet voor het komende half jaar.

Dat blijkt uit cijfers van CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector, die sinds 2008 maandelijks een enquête houdt onder 150 fabrikanten uit de sector in negen landen.

Met name in Duitsland is het optimisme ver te zoeken. Slechts op een handjevol machineproducenten laat weten dat het goed gaat met binnenkomende orders en omzet. Spanje en het Verenigd Koninkrijk doen het beter, daar is de situatie net als vorige maand verbeterd.

Veehouderij doet het goed

Wordt de mechanisatiesector opgesplitst, dan blijkt uit de cijfers van CEMA dat met name de producenten van veehouderijmachines het goed doen. Zij kijken terug op een goede periode en richten hun optimistische blik op de toekomst.

Gekeken naar de totale sector is het percentage fabrikanten dat voor de komende zes maanden een omzetdaling verwacht gestegen van 41 in juli naar 49 procent in augustus. Ook het percentage dat met de huidige situatie uiterst ontevreden is gestegen van 34 in juli naar 38 procent in augustus.

Personeelsbestand verkleint

Voor tijdelijk personeel in de mechanisatiesector is de situatie in vergelijking met vorige maand minder positief geworden. 17 procent van de respondenten denkt het met minder tijdelijke werknemers af te kunnen. Voor vast personeel is de situatie als het even kan nog slechter geworden. Vorige maand dacht 39 procent van de fabrikanten het personeelsbestand te verkleinen. Deze maand is dat percentage gegroeid naar 52. Slechts 7 procent denkt personeel aan te nemen.