Favoriet

Akkerbouw

‘Daling verkoop akkerbouwwerktuigen zet door’

Fabrikanten van akkerbouwwerktuigen verwachten dat de verkopen dit jaar met 11 procent zullen teruglopen. De daling komt bovenop de verkoopdaling van 15 procent tot 3,09 miljard euro in 2015.

De belangrijkste Europese machinebouwers kwamen begin deze maand bij elkaar in het Duitse Schwandorf, de standplaats van machinefabrikant Horsch. Daar bespraken zij de huidige marktsituatie voor landbouwwerktuigen.

Dat de verkopen dit jaar opnieuw zullen teruglopen, is een gevolg van lage productprijzen en het betrekkelijk lage inkomen van de Europese boeren. Overigens merkt Philip Nonnenmacher van koepelorganisatie Cema op dat de verwachte omzetdaling volgt op een piek in de verkopen in 2013. “De huidige verkoopresultaten liggen op het gemiddelde niveau van de afgelopen 8 jaar.”

Zaaimachines

Vorig jaar daalden de verkopen van spuitmachines, kunstmeststrooiers en zaaimachines met bijna 12 procent. De verkopen van grondbewerkingsmachines liep zelfs 16 procent terug. Voor dit jaar zullen de cijfers omgekeerd zijn. De fabrikanten verwachten dat de markt voor grondbewerkingsmachines 4 procent krimpt en die voor spuitmachines, kunstmeststrooiers en zaaimachines met 19 procent.